Peste 1,5 milioane de persoane participă la aceste examene, informează Beijing Times, adică de 30 de ori mai mulţi decât acum 10 ani. Ei candidează pentru ocuparea a circa 20.000 de posturi, conform televiziunii de stat. Funcţiile publice atrag prin stabilitatea şi statutul pe care îl oferă, susţin candidaţii intervievaţi de France Presse. “Dau acest examen pentru că posturile guvernamentale sunt mai stabile. Odată ce ai unul, nu există aproape niciun risc de a-l pierde”, explică Liu Ting, în vârstă de 24 de ani, în faţa unei şcoli din Beijing.
Majoritatea candidaţilor sunt absolvenţi de universitate, ale căror rânduri s-au îngroşat semnificativ în ultimii ani, datorită unei expansiuni a educaţiei superioare în rândul populaţiei chineze. China a produs în acest an circa şapte milioane de absolvenţi ai învăţământului superior, potrivit agenţiei de stat China News Service. O tânără de 31 de ani, Liu, spune că şi-a părăsit postul din mediul privat pentru a deveni inspector de calitate în sectorul public. “Există mai multe avantaje şi nu trebuie să te îngrijorezi pentru pensie sau asigurarea de sănătate”, explică ea.O altă candidată, Cindy Liu, stewardesă în vârstă de 27 de ani, declară că a “citit scrierile preşedintelui Mao” şi că doreşte să “servească poporul”.
Examenele pentru funcţii publice există în China de mai multe decenii, precursorul acestora fiind sistemul imperial denumit Keju şi introdus în secolul al VII-lea.
Sursa: Agerpres