”Băncile au început să-și diversifice produsele pentru nevoi specifice, dar cred că piața nu este încă suficient de bine educată astfel încât oamenii să aplice pentru credite de nevoi specifice. De exemplu, dacă ai nevoie de o mașină, bineînțeles că o să aplici mai degrabă pentru un credit de nevoi personale”, a punctat Alexandru Popescu.

Potrivit acestuia, creditele pentru persoane fizice sunt cele mai solicitate, în contextul în care, pentru persoane juridice, orice firmă își negociază cu banca cu care lucrează, deoarece are un istoric cu instituția bancară respectivă  și trebuie să-i dea cele mai bune condiții.

Referindu-se la topul primelor zece bănci care au furnizat credite în ultimul an calendaristic (14 august 2017 – 14 august 2018), Popescu a spus că pe primul loc se află BRD (cotă de piață: 9,12%), urmată de ING, care ocupă poziția a doua (cotă de piață: 8,66%) și de BCR pe locul al treilea (cotă de piață: 8,02%).

”Putem continua cu următoarele șapte în acest top: Banca Transilvania, Unicredit, Bancpost, CEC, Alpha Bank, Raiffeisen și Garanti. Adunate, primele 10 bănci reprezintă 60% din totalul căutărilor”, a adăugat Popescu.

Desigur, a mai spus el, ”cele mai solicitate credite sunt cele de nevoi personale”, iar suma medie pe care o împrumută cineva din total categorii pe nevoie personale este aproximativ 4.000 de euro. De asemenea, perioada medie pentru care se împrumută este de patru ani. ”Aici este conținută și zona de credite de nevoi personale cu ipotecă, care pot avea până la zece ani și pot fi sume mai mari, de până la 10.000 de euro”, a explicat Popescu la CAPITAL LIVE.