Piaţa locală de televizoare creşte în fiecare an şi nu este de mirare având în vedere apetitul românilor pentru „micul ecran“. Media timpului petrecut de români în faţa televizorului este aproape dublă faţă de media globală. Aproape 1 din 5 români petrece între 4 şi 6 ore zilnic în fața televizorului, conform Indexului Consumului de Televiziune în România, realizat de Mercury Research. Deşi televizoarele cu ecran plat au fost introduse pe piaţă de ani buni, există în continuare gospodării unde se găsesc aparate cu tub catodic. La cealaltă extremă, există clienţi dispuşi să plătească mii de euro pentru a intra în posesia celor mai performante televizoare care înglobează cele mai noi tehnologii.

Producătorii de televizoare au prezentat la începutul acestui an mai multe modele prototip, precum televizorul pliabil al celor de la LG, însă şi modele spectaculoase care vor fi disponibile în curând. Unul dintre cele mai interesante televizoare care vor ajunge pe piaţă anul acesta este The Wall de la Samsung. Acesta este un televizor modular de 146 inci cu tehnologie MicroLED care redă o claritate incredibilă a imaginii, fără restricții de dimensiune, rezoluție sau formă. Tehnologia MicroLED elimină nevoia de filtre de culoare sau de iluminare suplimentară. De asemenea, ecranul MicroLED excelează în ceea ce privește durabilitatea și eficiența, inclusiv eficiența luminoasă, durata de viață a sursei de lumină și consumul de energie stabilind standardul pentru tehnologia viitoarelor ecrane. Dispunând de un design modular, fără ramă, televizorul permite utilizatorilor să își personalizeze dimensiunea și forma. Modelul de 146 de inch are un preţ de 100.000 de euro. 

Japonezii de la Sony propun seria AF8 cu diagonale de 65 inci (164 cm) şi 55 inci (139 cm). Televizoarele dispun de tehnologia OLED, sunt dotate cu procesorul 4K HDR X1 Extreme şi cu tehnologia Acoustic Surface, care face ca întregul ecran să rezoneze cu sunetul emis din interiorul său. Aceasta permite o sincronizare perfectă a sunetului și imaginii, care nu poate fi oferită de televizoarele tradiționale. Televizoarele includ, de asemenea, sistemul de operare Android TV.  Utilizatorii pot folosi funcția de căutare vocală pentru a găsi conținut, a adresa întrebări sau a controla televizorul. Datorită funcției integrate Chrome Cast, conținutul de pe smartphone sau tabletă poate fi transmis facil pe televizor. Prin Google Play, utilizatorii pot face de pe televizor aceleași lucruri pe care le fac folosind tableta sau smartphone-ul.

 

Philips, un brand foarte activ pe piaţa locală, are în ofertă cinci modele de televizoare noi care dispun de ultima tehnologie OLED cu procesorul de imagine Philips P5 Perfect Picture și un sistem Ambilight pe trei laturi.  Philips OLED 803 se va alătura gamei în al doilea trimestru al anului 2018 și va fi disponibil în variantele de 55 inch și 65 inch. Combinația dintre nivelul de luminozitate de 900 de niți și procesorul P5 permite acestui model să atingă standardele UHD Premium și HDR Perfect. Dotat cu sistemul Android N Smart TV, modelul deține un procesor ultra rapid Quad Core și o memorie extensibilă de 16 GB. Calitatea sunetului este excelentă datorită integrării tehnologiei Philips Triple care îmbunătățeste puterea mediilor și a bass-ului.

Samsung The Wall  a fost prezentat la CES 2018 şi va fi disponibil de anul acesta

 

Philips OLED 803 va ajunge pe piaţă în prima parte a acestui an

Televizoarele din seria AF8 de la Sony vor fi în magazine până în vară

Acest articol a fost publicat în numărul 7 al revistei Capital, diponibil la chioşcuri în săptămâna 19-25 februarie 2018