Cel mai bun exemplu este Prompt Engineering, domeniu în care cei cu abilități și capacitatea de a antrena modele IA au salarii medii de aproximativ 300.000 de dolari. În acest caz, cei din Europa câștigă mult mai puțin – între 40.000 de euro în Germania și Țările de Jos, până la 100.000 de euro în Elveția.

În ce țări din Europa salariile sunt mai mari decât în SUA

Cu toate acestea, potrivit Euronews, având în vedere că salariul mediu din SUA este acum de 59.228 dolari (peste 54.000 dolari), în multe țări din Europa, precum Elveția, Islanda, Luxemburg, Norvegia, Belgia, Austria, Germania, Țările de Jos, Danemarca, Finlanda, Suedia, Irlanda și Franța salariul net este mai mare decât în Statele Unite.

Conform celor mai recente cifre, furnizate de Eurostat, salariile din UE și zona euro au crescut cu 4%, respectiv 4%.

Datele compilate de Eurostat au indicat că, în 2022, lucrătorii din Elveția erau cei mai bine plătiți, salariul mediu anual fiind de 106.839,33 euro.

În Elveția, salariile sunt mai mari din mai multe motive

În Elveția, salariile sunt mai mari din mai multe motive. În primul rând, țara are impozite mai mici decât restul Europei, angajații plătind în medie un impozit pe venit de 18,6%, comparativ cu media OCDE de 24,9%, ceea ce înseamnă că salariul net este mai mare.

Cu alte cuvinte, contribuabilii elvețieni iau acasă 81% din salariul brut, comparativ cu media OCDE de 75%.

Situația este și mai bună pentru cei cu copii: un angajat mediu, care are doi copii, plătește un impozit de doar 6%, comparativ cu media OCDE de 14%.

Elveția are și un sector financiar puternic: depozitele totale în băncile elvețiene au fost raportate la puțin peste 2 miliarde de dolari (1,8 miliarde de euro) în martie, iar cererea de profesioniști calificați în domeniul financiar este mare.

Europa, harta
SURSA FOTO: Pexels

Islanda

În ciuda crizei financiare din 2008, care a dus la prăbușirea a trei dintre principalele bănci comerciale private ale țării, șomajul a crescut, iar valoarea monedei s-a prăbușit.

Acum, în Islanda, oamenii au unele dintre cele mai mari salarii din Europa.

Salariul mediu este de 81.942 de euro, potrivit Eurostat. Acest lucru se datorează în mare pare contractelor de muncă, din 2019, care au contribuit la ajustarea salariilor, în funcție de inflație.

Luxemburg

Salariul minim din Luxemburg este revizuit la fiecare doi ani, ceea ce duce la o revizuire aproape constantă a standardelor salariale, în conformitate cu costurile ridicate ale vieții.

Nu doar revizuirile au făcut ca aceste salarii să ajungă la o medie de 79.903 euro, pe an. Salariile medii sunt determinate și de sectorul financiar, unde angajații sunt foarte bine plătiți pentru abilitățile și expertiza lor.

Norvegia

Nordicii ocupă în mod constant primul loc în sondajele privind cei mai fericiți oameni, iar cei care trăiesc în Norvegia câștigă mai mulți bani decât vecinii lor scandinavi, precum și cei din SUA.

Norvegia a implementat o legislație și politici care funcționează perfect pentru a aborda egalitatea de gen la locul de muncă. A fost fost prima țară din lume care a introdus o cotă de gen de 60/40 pentru consiliile de conducere ale companiilor.

Impozitarea de 28% este peste media OCDE, de aproape 25%, dar salariul mediu anual este de 74.506 euro.

Asta se datorează în mare parte standardelor înalte de educație, pe lângă o anumită cultură, care încurajează egalitatea financiară.