În primele 11 luni ale anului trecut, sumele aduse în economia românească de firmele de peste hotare au totalizat 3,93 miliarde de euro, cu 22% mai mult decât în aceeași perioadă a lui 2015. Nivelul este unul record pentru ultimii opt ani. Încă nu se știe cum vor arăta investițiile străine în 2017, însă semnele de până acum sunt unele bune.

Numeroase companii deja prezente în România, dar și unele care nu au mai făcut niciodată afaceri aici și-au anunțat intenția de a construi în viitorul apropiat fabrici, centre logistice, magazine, clădiri de birouri sau complexuri rezidențiale.
Una dintre cele mai importante proiecte este cel prin care turcii de la Arcelik, deținătorul producătorului de electrocasnice Arctic, vor construi o fabrică de mașini de spălat la Ulmi, lângă Târgoviște. Investiția se va derula pe un teren de 70 de hectare și ar urma să coste circa 105 milioane de euro, din care 37,5 milioane de euro ar urma să fie acoperite dintr-un ajutor de stat. Lucrările au fost deja demarate și se preconizează ca în 2017 să fie angajate primele 500 de persoane din cele 2.500 care vor lucra în noua unitate. În prezent, Arctic deține la Găiești o fabrică de frigidere și congelatoare, care a produs circa două milioane de bucăți anul trecut, din care peste 80% au fost exportate.
Tot în zona electrocasnicelor ar urma să se situeze și o investiție de 30 de milioane de euro în Parcul Industrial Tetarom III de la Jucu, lângă Cluj. ”Am definitivat negocierea cu un investitor important care va veni în Tetarom III. Compania va demara construcția fabricii în acest an, din toamnă vor fi preluați primii angajați, în urma unei selecții de personal, iar din primăvara anului viitor vor începe producția”, spunea vara trecută Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Sectorul auto rămâne pe val

Și în sectorul de componente auto ar urma să aibă loc mișcări importante în 2017. Chinezii de la Ningbo HuaXiang Electronic Co Ltd ar urma să investească 30 de milioane de dolari la Brașov într-o fabrică de piese și accesorii pentru autovehiculele Mercedes. Proiectul ar urma să fie demarat în primul trimestru și să fie terminat până la jumătatea lui 2019. Noua unitate de producție ar trebui să aibă 15.000 de metri pătrați și să creeze 265 de locuri de muncă.
În același timp, la Brăila ar trebui să fie foarte aproape de finalizare o nouă fabrică de cablaje auto pentru BMW, construită de belgienii de la WDP și operată de japonezii de la Yazaki. Proiectul, realizat în două etape (prima fiind gata în toamna lui 2015) are 42.000 de metri pătrați și a necesitat o investiție de 23 de milioane de euro.
Tot pe malul Dunării, dar mai la sud, respectiv la Călărași, ar urma să devină operațională o fabrică de parbrize. Aceasta va funcționa în sediul fostului hipermarket PIC, ce a fost achiziționat de francezii de la Saint Gobain, care mai deține o unitate de producție în oraș. ”Linia de producție ar urma să fie transferată din Polonia, iar întregul proces de demontare, transport și remontare (inclusiv cel de conversie a clădirii) ar putea dura până la doi ani. În total, vorbim despre 200 de noi locuri de muncă directe și de încă circa 200 pe orizontală”, explica în toamna lui 2016 fostul președinte al Consiliului Județean Călărași, Răducu Filipescu.

Produse autohtone la înălțime

Lucruri interesante se vor întâmpla și în zona industriei aerospațiale. Anul trecut s-a anunțat că Alloy Corporation, compania americană care deține o fabrică la Dumbrăvița, în Maramureș, unde 190 de persoane produc componente pentru Boeing și Airbus, va construi o nouă unitate lângă Baia Mare. Aceasta se va întinde pe 21 de hectare, va fi situată în imediata apropiere a aeroportului și, în primă fază, va presupune o investiție de 30 de milioane de euro și 250 de locuri de muncă noi. După care, la finalul proiectului, ar urma să fie vorba de 1.500 de angajați și de o investiție totală de circa 100 de milioane de euro, după cum a dezvăluit Anton Ardelean, primarul din Tăuții Măgherăuș.

În paralel, belgienii de la Sonaca ar urma să investească aproape 12 milioane de euro într-o fabrică de componente aerospațiale la Moldovenești, lângă Turda. Aici ar urma să lucreze circa 200 de localnici și să fie construite piese pentru aeronavele Airbus și Embraer. “Noua fabrică de tip greenfield din România va crește capacitatea Sonaca pentru aprovizionarea marilor producători de avioane cu componente pentru aripile avioanelor. Unitatea de producție va fi dotată cu echipamente de ultima generație”, se arată într-un comunicat de presă din vara anului trecut.
Iar lista unităților de producție ce ar urma să fie ridicate în 2017 ar putea continua cu o fabrică de amidon cu 220 de angajați la Medgidia sau cu o unitate de manufactură pentru lenjeria intimă ce ar urma să fie ridicată de un investitor italian în nordul țării.

Chinezi, suedezi, americani

Și în zona de imobiliare se așteaptă investiții străine impresionante în anul care tocmai a început. La Băile Govora ar trebui să demareze construcția unui complex turistic de lux, dotat cu spital, hotel de cinci stele, vile și heliport. Firma chineză Zhong Hua CTM Holding a câștigat în urmă cu circa un an licitația pentru concesionarea a 20 de hectare de teren în stațiunea vâlceană.

În Capitală se vorbește despre planurile Ikea, care își dorește să construiască, pe un teren de 48 de hectare din sectorul 1, un complex cu 10.000 de apartamente, case și vile, dar și spații de birouri. În total, ar fi vorba de un milion de metri pătrați construiți, iar la un preț mediu de vânzare de 1.000 de euro pe metrul pătrat, investiția Ikea ar putea duce în final la venituri de un miliard de euro. Se estimează că proiectul s-ar putea derula pe o perioadă de zece ani.
Și în afara Capitalei au fost lansate inițiative ambițioase în imobiliare. La Brașov, de pildă, proiectul Signature constă în două blocuri de locuit, cu 14 și respectiv șapte etaje, cu peste 300 de apartamente. Investiția de peste 14 milioane de euro este suportată de o companie româno-americană și prima clădire ar urma să fie gata în mai.

Se înmulțesc mallurile

Investitorii străini nu au ocolit nici sectorul de retail. În 2017 ar urma să fie inaugurate în România peste 150.000 de spații comerciale moderne, în valoare de circa 200 de milioane de euro. Spre deosebire de 2016, când Capitala s-a îmbogățit cu două malluri și câteva alte centre comerciale mai mici, se pare că în 2017 partea leului va fi luată de provincie, în special de orașe ceva mai mici. Campioni par a fi cei de la NEPI, care ar urma să inaugureze două malluri cu o suprafață totală de 45.000 de meri pătrați la Râmnicu Vâlcea și Satu Mare și să-și extindă centrele comerciale deținute deja la Sibiu și Galați.

Tot la Sibiu ar urma să se ridice anul acesta, pe terenul fostei fabrici Simerom, lângă Podul Gării, Festival Shopping Center, un mall care va costa circa 70 de milioane de euro și care ar urma să fie inaugurat în prima parte a lui 2018. Proiectul va avea o suprafață închiriabilă de circa 42.000 de metri pătrați. Asta în timp ce AFI ar urma să înceapă, la ”vecinii” din Brașov, construcția AFI Palace, care va include un centru comercial de 45.000 de metri pătrați și spații de birouri cu o suprafață închiriabilă de 25.000 de metri pătrați. Și la Iași se anunță o nouă investiție străină în zona de retail, Auchan urmând să ridice un hipermarket pe terenul fostei fabrici Țesătura TEX.

 

SEMNE BUNE

Nivelul ISD în primele 11 luni ale lui 2016 este egal cu cel înregistrat în 2011 și 2012 la un loc.

Investiții străine directe (mld. euro)

2008    9,5
2009    3,4
2010    2,2
2011    1,8
2012    2,1
2013    2,7
2014    2,4
2015    3,0
2016*    3,9

* Ian.-nov.

Sursa: BNR

105
milioane de euro
ar urma să coste noua fabrică de mașini de spălat construită de Arctic lângă Târgoviște. Unitatea va crea 2.500 de locuri de muncă și produsele sale vor merge cu precădere la export

150.000
de metri
pătrați de spații comerciale moderne ar urma să fie livrați în 2017, după investiții totale de circa 200 de milioane de euro. Cele mai multe proiecte se vor inaugura în provincie