Arzator, lampa de voiaj, lanterna, bidon cu husa termoizolanta sau termos, pelerina de ploaie, briceag multifunctional, set de vase, izopren. Toate acestea trebuie sa le aveti la dumneavoastra si daca plecati intr-o excursie de doua zile, si daca aveti de gand sa calatoriti mai mult timp.
Aragazul de camping sau arzatorul este foarte practic pentru a incalzi sau pregati o mancare semi-preparata, pentru a face un ceai sau o cafea. In medie, arzatoarele pot functiona intre trei si sase ore de ardere continua, in functie de capacitatea buteliei si de modul de folosire. Buteliile cel mai des intalnite sunt cele de unica folosinta si cele cu supapa. Mai exista si butelii multi-fuel, foarte practice mai ales la temperaturi scazute, care functioneaza cu mai multe tipuri de combustibil – benzina, motorina, neofalina etc. -, dar care se gasesc mai greu si costa destul de mult. Cele mai bune sunt buteliile cu supapa, pentru ca pot fi reincarcate si pentru ca au un grad mai mare de siguranta. „Avantajul buteliilor cu supapa este acela ca pot fi puse si la aragaz, si pe lampa de voiaj, iar pentru transport pot fi scoase de pe aparat, spune Ana Maria Popa, sefa Departamentului Sport al Gipo. Aceste butelii chiar daca se afla in aparat, pot curge cand sunt intoarse. Nu foarte mult, dar cat sa faca flacara pe marginea buteliei la aprindere”, ceea ce este suficient pentru a deteriora arzatorul daca are corp din plastic.

Cu lumina in cap

Lampa de voiaj functioneaza cu aceleasi butelii ca ale arzatorului, dar este mai rar folosita, de preferat fiind lanternele de cort. Sunt mai sigure si mai usor de manevrat.
Daca v-ati hotarat sa cumparati o pelerina de ploaie, evitati-le pe cele din plastic, pentru ca sunt grele, se rup usor, transpirati foarte mult in ele si nu sunt perfect impermeabile. Chiar daca va costa mai mult, o pelerina cauciucata sau din fas aluminizat este cu adevarat eficienta.
Pentru excursiile la munte, dar si pentru alte situatii, schimbarea unei roti, urmarirea hartii, montarea cortului, in general atunci cand aveti nevoie de amandoua mainile, cele mai indicate sunt lanternele frontale, adica cele care pot fi montate pe cap. Sunt usoare (circa 300 gr. cu baterii), impermeabile, ofera o buna vizibilitate si maximum de libertate. Firma Petzl (una din cele mai bune marci de lanterne) a inlocuit becurile cu un set de trei leduri, obtinand o greutate minima (70 gr. cu baterii), dar aceste lanterne „sunt bune doar pentru citirea unei harti, pentru distante foarte mici. Este o lanterna strict de cort”, afirma Bogdan Bodescu, reprezentatul Surmont.
Becurile standard sunt cele mai economice (11 ore), dar au o raza de lumina redusa (circa 30 m), in timp ce becurile halogen si cele cu kripton ofera o vizibilitate mai buna (circa 100 m) si au o durata de folosire de numai 4,5 ore. Este suficient sa folositi un bec standard si sa aveti la dumneavoastra, pentru orice eventualitate, si unul cu halogen.
Briceagul multifunctional este indispensabil pentru orice voiaj. Cele mai cunoscute si mai bune sunt produse de firma Victorinox, celebrele bricege „Swiss Army”. Folosite de armata elvetiana inca din 1891, aceste bricege au impresionat prin rezistenta (garantate pe viata), dar si prin utilitate. Un astfel de instrument poate sa aiba de la 3 pana la 37 de accesorii, existand, pana la aceasta ora, 100 de modele. Pentru o functionare corecta trebuie spalat, cand incepe sa se deschida mai greu, cu o periuta de dinti si cu detergent lichid de vase, apoi uscat bine si dupa aceea uns la toate imbinarile cu ulei pentru mecanisme fine. Pe piata exista o multime de falsuri, iar singura posibilitate de verifica daca avem de-a face sau nu cu unul original este stanta de la baza lamei: „Victorinox Switzerland Stainless Rostfrei”.    

Importante la un accesoriu de camping sunt greutatea si materialul
Firma    Produs            Caracteristici                    Pret (mii lei)
Gipo    Arzator 270 Micro    200 gr., butelie cu supapa                    592
    Arzator 206        butelie de unica folosinta                    699
    Arzator Scorpio 270    557 gr., butelie cu supapa, protectie vant, picioare reglabile    1.990
    Lampa M 270 PZ    320 gr., butelie cu supapa, aprindere automata            1.225
    Lanterna cort 310    atasare de cort cu magnet, 4 baterii R6                402
    Lanterna frontala 602    130 gr. cu baterii, rezistenta la apa max. 30m, 2 baterii R6    499
    Lanterna plutitoare 200    2 baterii R6, bec kripton                    338
    Lanterna felinar 520    bec kripton, incarcabila la 12V si 230V            1.547
    Lada frigorifica IceTime    28 l, pastreaza temperatura max. 24 h            982
    Sac termoizolant    0,5 / 1,5 l, pastreaza temperatura max. 3 h, special pentru sticle    116 / 147
    Termos Stainless Steel Flask1 l, pastreaza temperatura max. 30 h, din otel inoxidabil    1.894
    Butelie cu supapa    mica / mare    126 / 191
HimalayaArzator    butelie multi-fuel, din titan                            2.599
    Butelie    multi-fuel                                300
    Set vase inox        1 vas + 2 farfurii                        435
    Sac termoizolant    special pentru bidoane sau sticle                    175
    Lanterne frontale Micro    2 baterii R6, marca Petzl                    385
    Lanterna frontala Zoom Zora4 baterii R6, marca Petzl, rezistenta la apa, reglare fascicul    800     
    Pelerina ploaie         cauciucata                tt499
SurmonttBriceag multifunctionaltmarca Victorinox, 3 accesoriitttt170 r
tBriceag multifunctionaltmarca Victorinox, 30 accesoriitttt970 r
tTermost1,5 l, ttexterior inox, interior aluminiutttt945r
tIzoprent10 mm, ttmaterial dens, 2m/60cmttttt180r
EscapadeTermost1 / 2 l, ttext. plastic, int. sticlatttt 149 / 355 r
tTermost1 l, ext. inox, int. sticlattttttt749r
tHusa termoizolatoaret1,5 / 2 lttttttt35 / 45r
tPelerina ploaiet-tttttttt180r
tButelie de unica folosintat-ttttttt35r
*Material special care nu permite ruperea pelerinei chiar daca a fost agatata intr-un locr
Pretul aragazurilor nu include si contravaloarea buteliilor