Potrivit Institutului international IPK, in 1999, peste 27 milioane de europeni au folosit Internetul pentru a-si stabili destinatiile viitoarelor vacante, iar aproape 6 milioane au rezervat bilete on-line. Se estimeaza ca, pana la sfarsitul anului 2001, veniturile obtinute la nivel mondial de pe urma turismului electronic se vor ridica la circa 30 miliarde USD.
Asa ca site-urile straine de turism ofera servicii din ce in ce mai diversificate: nu numai ca puteti rezerva on-line un sejur, dar veti primi toate informatiile pe e-mail si veti plati tot on-line, cu ajutorul cartii de credit. Mai mult, veti putea efectua un tur virtual, ca sa aflati totul despre tara in care mergeti sau, daca nu sunteti hotarat, aveti posibilitatea sa va plimbati prin mai multe locuri si apoi sa va decideti. Trebuie sa mai stiti ca o rezervare on-line presupune si o reducere serioasa, astfel incat numarul strainilor care apeleaza la agentiile de turism virtuale este in crestere continua. De asemenea, in curand se vor putea face rezervari on-line din avion, in timpul unui zbor sau direct de pe telefonul mobil.
Recent, patru companii aeriene din SUA – United, Delta, Northwest si Continental – au anuntat ca isi vor uni fortele pentru a lansa un site comun. Cele patru companii, care detin 55% din piata americana, intentioneaza sa creeze o agentie de turism on-line, pastrandu-si totodata propriile site-uri de Internet, agentie care sa ofere servicii complete, nu numai bilete de avion. Conform cercetatorilor americani, suma totala provenita de pe urma calatoriilor de placere sau de afaceri rezervate pe Internet de turisti din intreaga lume va urca anul acesta la 13 miliarde de dolari. Iar in 2004, cifra va fi de aproximativ 65 miliarde de dolari.
Concluzia unui seminar desfasurat in Rusia in luna aprilie a.c. sub patronajul Organizatiei Mondiale a Turismului este ca nici o alta tehnologie, cu exceptia televiziunii, nu a avut un impact atat de mare asupra calatorilor ca Internetul. Acesta este un suport pentru cea mai rapida revolutie in promovarea turismului. In aceste conditii, operatorii din turismul romanesc au inceput sa inteleaga acest lucru, sa-si adapteze produsele pentru distributia pe Internet si sa investeasca in site-uri proprii.     

Site-uri romanesti dedicate turistilor
www.2htravel.ro     – Site-ul agentiei 2H Travel
www.romantic.ro     – Site-ul agentiei Romantic, specializata pe destinatia Franta
www.paralela45.ro     – Site-ul agentiei Paralela 45
www.gelsortravel.ro     – Site-ul agentiei Gelsor Travel
www.marshal.ro     – Site-ul agentiei Marshal
www.cmbtravel.ro     – Site-ul agentiei CMB Travel
www.vacanta.net     – Site-ul agentiei Vacanta
www.day.ro     – Site-ul agentiei Day&Night
www.simpaturism.ro     – Site-ul agentiei Simpaturism
www.visit-romania.ro     – Site-ul agentiei Visit Romania
www.concediu.com     – Site-ul Agentiei Millennium Tour
www.jinfotours.ro     – Site-ul agentiei J’Info Tours
www.getica.ro     – Site-ul agentiei Getica
www.magest-travel.ro     – Site-ul agentiei Magest
Travel
www.antrec.ro     – Site-ul ANTREC (Turism rural), unde puteti vedea toata reteaua de pensiuni din tara, majoritatea cu fotografii.
www.lapiovra.go.ro     – Site-ul agentiei La Piovra

www.eturism.ro     – Portal destinat turistilor romani si straini, care ofera informatii despre destinatiile cele mai atractive si despre ofertele cele mai avantajoase ale agentiilor de turism. Gasiti sejururi si excursii interne si externe, povesti relatate de persoane care si-au petrecut vacanta intr-o anumita tara, scurte descrieri ale diverselor destinatii. Puteti solicita o rezervare on-line completand un chestionar care va fi apoi expediat tuturor partenerilor Eturism, urmand ca dvs. sa primiti ofertele lor.
www.turism.ro     – Site-ul Ministerului Turismului, care contine in mare parte informatii despre Romania ca produs turistic. Din pacate, nici turistii romani si nici intreprinzatorii din domeniu nu prea au motive sa viziteze acest site. Mai complet este site-ul ambasadei Romaniei in SUA (www.roembus.org), unde daca intrati pe Travel veti gasi – in limba engleza, ce-i drept – mai multe informatii. Oricum, amandoua site-urile sunt etichetate ca fiind – Site-ul oficial al Ministerului Turismului – si amandoua au ca tinta turistii straini.

www.rotravel.com     – Cel mai complet portal turistic romanesc se ridica la nivelul ghidurilor realizate de www.lonelyplanet.com. Gasiti aici de toate, de la istoria si geografia Romaniei, punctele de atractie, hoteluri, agentii, restaurante, asociatii profesionale pana la fotografii foarte bune, calendarul evenimentelor, multe link-uri si nenumarate informatii utile (schimb valutar, transport, gastronomie, shopping). In plus, puteti face rezervari on-line la diverse hoteluri si puteti trimite mesaje agentiilor de turism gazduite de portal. De asemenea, puteti comanda un CD cu aproape toate informatiile de pe site.

www.turisminfo.ro     – Portal de turism recent creat, care mai trebuie completat cu informatii. Cele noua directoare ofera informatii despre agentii de turism, ghiduri, transport, hoteluri, restaurante, rezervari, asigurari, imagini si harti.

www.hotels.ro     – Site ce prezinta ghidul hotelurilor din Romania. Puteti gasi hoteluri la mare, la munte, pentru organizarea unei conferinte, pentru tratamente sau pentru organizarea unei petreceri. Din pacate, singurele informatii oferite sunt numerele de telefon si adresele. Nu exista fotografii, nici lista de tarife si nici facilitatile oferite.