Ussé, Franța

Castelul Ussé, poziționat strategic în valea Loire datează din secolul XI. Condtruit inițial pentru a găzdui o mică garnizoană, acesta a fost modernizat în 1442 de Jean V de Bueil, lord de Ussé. Aparținând acum familiei De Blacas, castelul este deschis publicului și, pentru a atrage cât mai mulți vizitatori, oferă în plus o punere în scenă a faimoasei povești Frumoasa din Pădurea Adormită.

 

Schönbrunn, Austria

La jumătatea secolului al XVIII-lea, Maria – Tereza de Habsburg a renovat clădirea impunătoare a castelului Schönbrunn pentru a o transforma în reședința sa de vară. Abandonând stilul baroc în favoarea rococo, restaurarea a creat o ambianță somptuoasă, iar grădinile palatului – incluse astăzi în patrimoniul UNESCO – au devenit o adevărată atracție evidențiată atât de labirintul gigantic cât și de livada de portocali.

Matsumoto, Japonia

 

Frumosul castel Matsumoto face parte dintre cele patru astfel de clădiri clasificate drept monument istoric național de ministeul japonez la culturii. Construit în anii1593 – 1594, diferă de celelalte trei astfel de castele prin amplasarea sa pe o suprafață complet plană. Deși, din exterior, pare a avea doar patru nivele, clădirea principală are de fapt cinci, cel de la bază fiind considerat „secret”.

Ashford, Irlanda

Construit în 1228, castelul a avut de-a lungul timpului o mulțime de proprietari. În secolul XIX a fost complet renovat și apoi extins cu două aripi în stil victorian. Apoi, în 1939, proprietarul Noel Huggard a decis să îl transforme în hotel. Astăzi, acesta este clasificat la cinci stele.

 

Fasilides, Etiopia

În 1636 cârmuitorul etiopian Fasilides s-a stabilit în Gondar și a fondat orașul Fasil Ghebi aflat astăzi în patrimoniul UNESCO. Mânăstirile, clădirile publice și private precum și palatele construite în aria orașului, cel mai impozant fiind Fasilides, au devenit loc de pelerinaj pentru ulți dintre turiștii care ajung în Etiopia.

Schwerin, Germania

Piatra de temelie a castelului Schwerin a fost pusă în 1160, însă abia în 1843 construcția a fost transformată într-o clădire impunătoare care scoate șuierături de uimire oricărui vizitator. Amplasat pe insula cu același nume, castelului Schwerin găzduiește, din 1990, parlamentul landului Mecklenburg-West Pomerania.

De la Versailles la Peleș și Bran, în România

Lista cu cele mai frumoase castele din lume, întocmită de jurnaliștii Chatelaine continuă cu foarte cunoscutul Versailles de lângă Paris, Grad Palais din Tailanda, Château de l’ordre Teutonique de Malbork din Polonia, frumosul Neuschwanstein din Bavaria, palatul regal din Cambogia și, flatant pentru români, Peleș și Bran din România.