Piaţa de PC-uri a cunoscut o scădere continuă de la apariţia tabletelor, dar chiar şi după consolidarea acesteia din urmă vânzările de calculatoare personale au avut de suferit. Astfel, în primele trei luni ale acestui an, vânzările de calculatoare au coborât până la un nivel care nu s-a mai înregistrat din 2007, conform firmei de cercetare de piaţă Gartner. Un număr de 64,8 milioane de PC-uri au fost vândute în primul trimestru al acestui an, în scădere cu 9,6% în ritm anual, fiind pentru prima dată după anul 2007 când coboară sub pragul de 65 de milioane de unităţi. Analiştii de la International Data Corporation susţin că scăderea vânzărilor a fost şi mai mare, de minus 11,5%, doar 60,6 milioane de PC-uri fiind livrate la nivel mondial. Pe piaţa locală, desktopurile sunt din ce în ce mai puţin căutate, în timp ce laptopurile au stagnat. În 2013, piaţa locală era estimată undeva între 450.000 şi 500.000 de unităţi. Anul trecut, piaţa de laptopuri s-a ridicat la 481.000 unităţi şi la o valoare de 205 milioane de euro. Reprezentanţii celui mai mare magazin online din regiune, eMAG, estimează că anul acesta piaţa va cunoaşte o scădere de 5%. „Estimările noastre pentru anul acesta au luat în calcul o scădere de 4-5%, atât în valoare, cât şi în unităţi vândute, aşa că, estimăm piaţa la 888.500 lei (cu TVA) şi 460.000 unităţi“, a declarat Stejara Pircan, Commercial Director Hard Lines eMAG. Oficialii Altex, cel mai mare retailer electro-IT din ţară, estimează în schimb o creştere de 5%. „Estimăm că anul acesta piața se va ridica la valoarea de 215 milioane euro și 505.000 de unități (o creștere de 5%)“, au declarat oficialii Altex.

Când vine vorba de achiziţionarea unui laptop, preţul dictează, atât la eMAG, cât şi la Altex. Astfel, cea mai mare parte a clienţilor eMAG caută modele cu procesoare i5 ş i7 şi cu preţuri cuprinse între 1.600 şi 2.400 lei. „Cele mai populare modele sunt echipamentele pe platforme 15.6“, cu procesoare i5 şi i7 şi cu preţuri cuprinse între 1.600 şi 2400 lei. eMAG adresează acest segment cu precădere, având o cotă internă de 5-7% peste cota din piaţă a acestor procesoare. Mai mult, observăm o creştere a cererii pentru echipamentele 2 in 1, ca urmare a familiarizării utilizatorilor cu platformele cloud şi beneficiile lor“, a afirmat Stejara Pircan. La Altex, cele mai vândute modele au fost cele cu procesor Intel Celeron, cu prețul între 799-999 lei, și cele cu procesor Intel Core i3, cu prețul cuprins între 1399 și 1499 lei.

Prelungirea duratei de funcţionare

Pentru majoritatea utilizatorilor laptopul a devenit calculatorul principal în sensul că aici îşi stochează fotografiile, muzica sau filmele, iar un aspect de care nu ţin cont este întreţinerea şi curăţărea acestuia. Un laptop trebuie curăţat cel puţin odată pe an. Cel mai mare inamic al acestuia este praful. Acumularea de praf excesivă pe sistemul de răcire al laptopului va duce la mărirea zgomotului produsă de ventilator şi o supraîncalzire excesivă. În faza următoare coolerul va emana caldură excesivă, iar conductorul termic al laptopului va preveni laptopul de a nu lua foc printr-un sistem de termoprotecţie ceea ce va închide laptopul forţat. Dacă observaţi o creştere a temperaturii laptopului în aceleaşi condiţii de funcţionare, iar nivelul de zgomot al cooler-ului va creşte, acestea sunt semne ca laptopul dumneavoastră trebuie curăţat de praf.Coroziunea contactelor electrice este o altă mare problemă care poate fi remediată prin spălarea componentelor cu alcool izopropilic. Aceasta va creşte durata de viaţă a acestora şi va împiedica circuitele să oxideze şi să corodeze, iar astfel se evita scurtcircuitul, deci defectarea laptopului. Servicii de curăţare sunt oferite de firme specializate, dar şi de service-urile magazinelor, Altex Service Center în cazul clienţilor Altex și Media Galaxy sau Depanero pentru clienţii eMAG.