Cel mai scump hotel din Franţa are probleme. Hôtel de Crillon din Paris, unde o cameră poate costa şi 8.200 de euro pe noapte şi care se laudă cu o listă de oaspeţi impresionantă, de la Regele George al V-lea la  Sir Winston Churchill sau Charlie Chaplin, se află în mijlocul unei dispute financiare dintre proprietarii săi.

 

Fostul proprietar, consorţiul american Starwood Capital a încercat să îl vândă unui holding finanţat de afacerişti saudiţi, JJW Hotels & Resorts, însă afacerea a fost blocată în ultimul moment, din cauza unor neînţelegeri financiare.

 

JJW a bătut palma iniţial cu Starwood pentru a cumpăra 9 hoteluri în Europa, dintre cele mai scumpe, pentru suma de 1,5 miliarde de euro: Hôtel de Crillon, Lutetia, Hotel du Louvre precum şi două hoteluri Concorde, toate în Paris, Hôtel de la Paix în Geneva, Martinez în Cannes, Massalia în Marsilia şi Palais de la Méditerranée în Nisa. Cu toate acestea, americanii au blocat „the deal” şi le-au cerut companiilor imobiliare care intermediau tranzacţia (Jones Lang LaSalle, CB Richard Ellis şi Eastdil Secured) să caute urgent alţi cumpărători. Americanii se plâng că, în cazul hotelului Crillon, saudiţii au plătit numai 50 de milioane de euro, o treime din suma minimă de avans. La rândul lor, JJW Hotels & Resorts dau în judecata Starwood şi cer daune în valoare de 50 de milioane de euro, susţinând că au dreptul să cumpere hotelul până în martie 2010, conform clauzei de cumpărător exclusiv.

 

În tot acest timp, hotelul nu poate primi oaspeţi, se află într-un proces de renovare cu finalitate necunoscută şi a rămas şi fără bucătar-şef la restaurantul de lux Les Ambassadeurs trecut la loc de cinste în Ghidul Michelin. Se pare că de fapt acest aspect este cel mai grav, întrucât maestrul Jean-François Piège prepara feluri de mâncare unicat în lume, cum ar fi spaghetti din trufe negre.

 

Americanii intenţionau să îl renoveze integral înainte de vânzare, în special să mărească suprafaţa celor 147 de apartamente, deşi acestea sunt formate din 3 dormitoare, 2 living-uri şi un spa.

 

Clădirea a fost iniţial folosită în interes guvernamental în perioada lui Ludovic al XV-lea şi este încă de vânzare, pentru preţul de 300 de milioane de euro.

 

SURSA: Liberation