În plin avânt imobiliar, investitorii îşi anunţau intenţia de a dezvolta cinci proiecte comerciale pe Calea Aurel Vlaicu din Arad, din care până la urmă au fost construite doar trei: Armonia, Atrium şi Galleria. Primul, aflat în portofoliul Immofinanz, a fost închis după patru ani de funcţionare şi transformat în spaţii de depozitare, iar Galleria Arad, deţinut de Globe Trade Centre (GTC), se confruntă cu probleme financiare, cu un grad de ocupare de 88% şi o chirie medie de 4 euro/mp/lună, potrivit ultimului raport financiar al companiei. Mai mult, GTC a fost notificat de Cora că începând din 1 iunie 2015 va închide hipermarketul din Galleria.

CITIŢI ŞI Cora închide primul magazin din România

„Ne concentrăm asupra extinderii diversităţii chiriaşilor din Atrium Mall“, a declarat Simona Ioana Ion, managing director în cadrul TriGranit Management România, companie care a preluat administrarea mallului în 2013, după ce grupul Demján a devenit unicul acţionar.

În ultimul an, numele mallului a fost modificat din Atrium Center în Atrium Mall, iar faţada acestuia a fost schimbată pentru a se demarca de problemele din trecut. Centrul comercial a înregistrat în 2014 aproape 4 milioane de vizitatori, în creştere cu 6% faţă de 2013, iar în primul trimestru al acestui an traficul a crescut cu 4% comparativ cu anul anterior, la circa un milion de clienţi, potrivit TriGranit Management, companie controlată tot de cei doi milionari maghiari.

Centrul comercial Atrium a fost dezvoltat de fondul de investiţii Carpathian, entitate apărută după falimentarea companiei-mamă Dawnay, Day Carpathian, în parteneriat cu un grup de investitori israelieni reprezentanţi de Michael Israeli şi a fost inaugurat în martie 2010. Carpathian, care deţinea 75% din centrul comercial, a decis retragerea din proiect imediat după finalizarea lucrărilor. În urma acestei mişcări, jumătate din compania prin intermediul căreia a fost dezvoltat Atrium Center Arad a fost cumpărată de firma de construcţii Aracdom, parte a grupului TriGranit, pentru 6 mil. euro, iar cealaltă jumătate de Michael Israelii şi partenerii săi. Pe lângă preţul de achiziţie, cei doi parteneri s-au angajat să susţină şi rambursarea unui credit în valoare de 59 mil. euro obţinut de la MKB Bank, utilizat pentru construcţia centrului comercial. Investiţia în acest proiect s-a ridicat la peste 70 mil. euro.

În toamna anului 2013, grupul Demján, din care face parte Arcadom, a achiziţionat şi participaţia deţinută de grupul de investitori coordonat de Michael Israeli.

CITIŢI ŞI Cel mai bogat ungur, pregătit să se întoarcă pe piaţa românească

Atrium are o suprafaţă de 29.500 mp închiriabili împărţită pe trei nivele. Chiriaşii mallului sunt distribuiţi în 150 de magazine, plus un cinema cu zece ecrane operat de Cinema City.

TriGranit, care a investit pe piaţa imobiliară românească peste 250 mil. euro, are în proprietate circa 382 ha de teren la nivel de ţară în oraşe precum Bucureşti, Cluj, Constanţa şi Braşov. Compania a intrat pe piaţa locală prin intermediul lui Árpád Pászkány, fostul patron al echipei de fotbal CFR Cluj, care le-a pus la dispoziţie o parte din terenurile pe care le au acum în portofoliu. Compania a dezvoltat mallurile Polus Center Cluj şi Maritimo Shopping Center Constanţa, ambele intrate ulterior în portofoliul austriecilor de la Immofinanz, şi ei acţionari în TriGranit.

Planurile de expansiune ale dezvoltatorului, care avea programată construcţia unui nou mall în Braşov, au fost oprite odată cu izbucnirea crizei financiare. Compania a mai fost implicată şi în celebrul proiect Esplanada, ce trebuia dezvoltat lângă Biblioteca Naţională într-un Parteneriat Public-Privat. Din cauza problemelor juridice cu terenul, proiectul ce trebuia să înghită un miliard de euro a fost suspendat. Sándor Csányi este cel mai bogat ungur, cu o avere de 500 mil. dolari în 2014, şi mai deţine participaţii la OTP Bank şi compania petrolieră MOL. Sándor Demján a ocupat în 2012 locul patru în topul celor mai bogaţi maghiari, cu o avere estimată la 332 mil. euro. El este fondatorul grupului Demján din care fac parte, printre altele, companiile TriGranit, Gránit Bank şi Arcadom.