Satul Geamăna, cel mai bogat sat din Munții Apuseni, în vremea comunismului, ne oferă acum o imagine apocaliptică, dintr-un colț de Românie, ținut secret de catre autorități.

Sunt zeci de ani de când otrava galbena, sterilul, a înghițit un sat intreg – case, ulite, cimitir și a transformat comuna cea mai bogată, de pe toata Valea Arieșului, într-un loc al disperării! Sterilul a acoperit hectare intregi si a transformat locul intr-unul sinistru.

“Totul a început în 1977 când dictatorul României a descoperit mina de cupru; le-a zis tuturor să plece in ‘78 și au crezut ca se vor îmbogăți. Li s-a spus că se vor muta 7 kilometri distanță de acest loc și că vor primi o <tonă> de bani ca să elibereze locul. De fapt au fost mutate la sute de kilometri distanță, primind doar o bucată de pământ și foarte, foarte puțini bani ca să se mute. (…) 400 de oameni au locuit aici, în Geamăna. Au fost fortați să fie evacuați promițându-li-se o căruță de bani”, spune unul dintre străinii ajunși pe meleagurile satului într-unul dintre documentarele devenite virale pe Internet.

În mijlocul lacului artificial de decantare a reziduurilor se află, și astăzi, turla Bisericii, dovada vie că aici a fost satul. O imagine care șochează, de-a dreptul, restul Bisericii fiind înghițită de steril.