Afacerile locale ale miliardarului israelian Eyal Ofer, care a investit până acum în România 500 mil. euro –  în principal în sectorul imobiliar, nu merg tocmai bine. Omul de afaceri a vândut în februarie anul acesta clădirea de birouri Cathedral Plaza care i-a adus în ultimii zece ani o serie de procese cu Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti. Noul proprietar este investitorul grec Ioannis Papalekas, unul dintre cei mai discreţi investitori imobiliari din România, care a preluat pe lângă imobil şi problemele juridice aferente.

În paralel s-a desfăşurat şi procedura de faliment a Willbrook Medical Services, divizia de servicii medicale a investitorului imobiliar. Compania a intrat în faliment în 22 februarie 2012, iar în urmă cu o lună a început scoaterea la licitaţie a aparaturii electrice şi electronice şi a mobilierului din domeniul medical pe care îl avea clinica la dispoziţie.

Divizia de servicii medicale a Willbrook a fost lansată în februarie 2011 şi avea ca scop administrarea primului centru medical din reţeaua pe care compania dorea să o dezvolte în viitor. Clinica este situată pe Bld. Iancu de Hunedoara din Nordul Bucureştiului.

Clinica privată din Pipera deservea comunitatea de expaţi care locuieşte în complexul rezidenţial Oxford Gardens, dezvoltat de Willbrook, dar şi în restul vilelor deţinute de companie în zona de nord. Serviciile medicale oferite de această clinică includeau pachete VIP în care intra transportul în regim de urgenţă, cu avion privat, la clinici internaţionale cu care existau contracte de colaborare. Acest concept urma să fie extins în mai multe ţări, pe lângă clădirile dezvoltate de Willbrook.

Willbrook Medical Services a intrat în faliment cu datorii de peste 120.000 euro, din care 17% către firma Carlyle Properties – aflată în proprietatea Daianei Voicu, cea care a condus afacerile locale ale companiei circa zece ani şi care a demisionat în decembrie 2011. Segmentul de servicii medicale al Willbrook a fost gândit sub mandatul Daianei Voicu, care şi-a continuat ideea, după ce a părăsit firma, alături de soţul său Walid Al Bitar, fiul fostului ambasador al Palestinei în România. Cei doi şi-au înfiinţat o companie care furnizează consumabile medicale pentru spitale.

În ceea ce priveşte clinica Willbrook din Pipera, ea a fost scoasă la vânzare pe bucăţi. Lichidatorii companiei vând de la coşuri de gunoi şi telefoane, până la uniforme medicale şi defibrilatoare. Valoarea de piaţă a acestor bunuri este însă de numai 1.926 de euro, astfel încât creditorii firmei vor rămâne de pe urma acestei afaceri cu o pierdere sigură.

Compania Willbrook este cunoscută, în principal, pentru controversata clădire de birouri Cathedral Plaza din centrul Bucureştiului, proiect dezvoltat prin intermediul firmei Millennium Building Development, firmă din portofoliul omului de afaceri Eyal Ofer. În România, familia Ofer a investit până în prezent 500 mil. euro într-un portofoliu de 10.000 ha de teren localizate în Bucureşti, Constanţa, Braşov şi Timişoara şi în clădirile de birouri Cathedral Plaza, Platinum Business Center, ansamblul rezidenţial de lux Oxford Gadens şi hotelul Teleferic din Poiana Braşov.