Managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase si Tropicale „Dr. Victor Babeş” din Bucureşti, Simin Aysel Florescu, a declarat că, pe lângă cazurile de COVID-19, cadrele medicale se confruntă şi cu un număr din ce în ce mai mare de cazuri de gripă, şi mai ales gripă severă, precizând că sunt cazuri la pacienţi tineri, aparent fără alte boli, dar şi nevaccinaţi.

Testarea nu poate opri ritmul de răspândire al noilor tulpini

Simin Aysel Florescu a fost întrebată marţi dacă România ar trebui să decidă testarea cetăţenilor chinezi care vin în ţara noastră.

„Nu cred că îşi are rostul pentru că istoria ultimilor doi ani şi ceva ne-a arătat cât de rapid se răspândeşte această boală. Nu ar face decât să mai încetinească puţin răspândirea. În acest moment nu văd necesitatea testării cuiva pentru că gradul de contagiozitate, de transmisibilitate al noilor tulpini, începând de la Omicron şi toate cele care vor mai deriva din el este atât de mare încât, practic, nu poate fi oprită. Nicio testare, nicio izolare nu poate opri acest ritm infernal de răspândire a tulpinilor noi de COVID”, a afirmat Simin Aysel Florescu la Prima News.

Pe lângă COVID mai avem problema gripei în acest sezon

În ceea ce privește teama cea mai mare, COVID sau gripa, Simin Aysel Florescu a declarat că ambele reprezintă o problemă, mai ales în acest sezon.

„Faţă de amândouă pentru că în acest sezon, pe lângă COVID-ul cu care ne-am obişnuit deja, avem de-a face şi cu un număr din ce în ce mai mare de cazuri de gripă şi mai ales de gripă severă. Asta e ceea ce ajunge la spital cu precădere. Inclusiv cazuri la pacienţi tineri, fără alte boli aparent, bineînţeles nevaccinaţi.

Aşa că toate aceste cazuri care au apărut mult mai devreme decât ştiam noi, adică au apărut încă de la începutul lunii decembrie, de obicei apăreau pe la sfârşitul lunii ianuarie şi deja suntem într-o creştere accelerată a numărului cazurilor de gripă, care ne cam dau de furcă pentru că este foarte greu să separi toţi aceşti pacienţi care sunt cu gripă, care sunt cu infecţie SARS-COV-2, care sunt cu altă grupă de afecţiuni având în vedere gradul foarte mare de contagiozitate al lor. Deci pentru noi un număr foarte mare de cazuri în acest moment şi de gripă şi de COVID ne-ar da foarte mari bătăi de cap în ceea ce priveşte asistenţa medicală în spital”, a declarat managerul spitalului Victor Babeș.