In sistemul bancar romanesc are o cota de piata de 30%. Detine peste 40% din resursele atrase de la populatie de catre sistemul bancar. A ajuns la aproape trei milioane de clienti, din care 250.000 persoane juridice. Anul trecut, sumele rulate ca imprumuturi acordate clientilor s-au ridicat la 3,5 miliarde dolari. La sfarsitul lui 2001, avea in sold credite de aproape un miliard de dolari, potrivit raportului anual. Aceasta este, in cateva cuvinte, BCR, de departe banca avand cea mai dezvoltata activitate de retail.
Multa vreme BCR a fost privita ca o banca ce deserveste interesele politice: dezamorsator al tensiunilor sociale, finantator al societatilor comerciale in agonie sau factor de sprijin pentru politicile valutare, monetare, sustinator financiar consecvent pentru bugetul statului.
Dupa desprinderea din Banca Nationala a Romaniei, in anul 1990, i s-a atribuit rolul de banca finantatoare a industriei romanesti. Dupa lichidarea Bancorex si absorbirea ei de catre BCR, in toamna anului 1999, Banca Comerciala Romana a fost nevoita sa desfasoare si activitatea de comert exterior. Preluarea activelor Bancorex a fost privita, initial, cu multa circumspectie. Insa evenimentele ulterioare au asezat pe tabloul bancar romanesc o BCR ale carei rezultate financiare sunt departe de cele asteptate de scepticii procesului de absorbire a Bancorex. Un sir de ordonante si hotarari guvernamentale au fost menite sa curete bilantul bancii de activele neperformante preluate de la fosta banca de comert exterior, ca si de propriile sale active indoielnice. Asa se face ca in anul 2000, cand procesul de fuziune inca nu era finalizat, BCR a inregistrat un profit net de 132 milioane de dolari, valoare repetata un an mai tarziu. In prezent, creditele restante si indoielnice in total portofoliu reprezinta numai 1,44%, in scadere fata de aceeasi perioada a anului trecut (primul semestru), cand indicatorul era de 2,53%. Lichiditatea calculata in functie de active este de 42%, in timp ce solvabilitatea este de 28%.
Desi puternic ancorata in industrie, BCR a patruns serios si in sectorul de retail, cu o dinamica mult peste cea a celorlalte banci comerciale. Creditele de consum au crescut astfel de peste sapte ori in doi ani, iar numarul clientilor persoane fizice, cu peste 40%. Astazi, BCR este o tinta importanta pentru orice alta banca din sistemul romanesc, cu atat mai mult cu cat retailul, adica activitatea orientata catre persoanele fizice, se dezvolta nu numai in Romania, ci si in exterior. Cota sa de piata este ravnita de marile banci comerciale ce activeaza in Romania dar, in acelasi timp, si vanata.

Valoarea bancii este estimata la un miliard de dolari

Fiind in plin proces de pregatire a privatizarii, BCR a starnit multe pasiuni. Dezvoltarea altor activitati decat cea strict bancara – societate de asigurari, societate de valori mobiliare, societate de leasing, alte participatii achizitionate pe piata de capital – a condus la realizarea unui grup, probabil nu usor de vandut de stat (din cota sa de aproape 70%, 51% trebuie vandut in 2002). Pe de alta parte, valoarea la care au apreciat specialistii banca – un miliard de dolari – limiteaza intrarea in cursa a unor potentiali cumparatori. Pana in prezent, au fost anuntati investitorii care au depus scrisorile de intentie, dar pana la data depunerii ofertei finale – 2 octombrie a.c. – este foarte posibil sa apara surprize. Nu este exclusa aparitia unor consortii in care sa fie incluse nume de banci absente astazi de pe masa APAPS.

Banca Comerciala Romana in cifre (miliarde lei)

Indicator                    31 decembrie 2001    31 decembrie 2000
Profit net                        4.121        3.432
Profit din exploatare                    6.043        5.909
Impozit pe profit                        1.009        1.172
Total venituri                        14.025        14.068
Total active                        118.079        99.884
Total obligatii                        95.162        80.961
Angajamente extrabilantiere si obligatii contingente        22.223        20.446
Nota: In termeni reali, profitul net inregistrat de BCR in 2001 a fost cu aproape 8% inferior celui consemnat in anul 2000. La 30 iunie 2002, BCR a inregistrat un profit net de 3.237 miliarde lei, echivalentul a 97 milioane de dolari, si reprezinta peste 70% din valoarea inregistrata anul trecut (in 2001, profitul net al BCR a fost de 130,4 milioane dolari).