Luna ianuarie a fost una neagra pentru Cehia, deoarece s-a inregistrat cea mai mare cifra a disponibilizarilor de personal din istoria statului. Concret, au fost lasati fara slujbe circa 45.000 de cehi, iar rata somajului a urcat la 6,8%.

Daniel Munich, analist al pietei muncii considera ca „in toamna anului trecut, companiile cehe nu au mai facut angajari. Patronii au asteptat sa treaca sarbatorile, iar in ianuarie, acele companii au facut concedieri sau diverse formule de restrangeri de personal. S-a ajuns la aceasta valoare ridicata ca urmare a unei reportari a concedierilor care nu au fost facute in in noiembrie si decembrie”.

Cea mai afectata ramura a economiei cehe este industria. Companiile care activeaza in acest domeniu depind puternic de exporturi, care au scazut foarte mult in 2008. Companiile care au ingrosat randurile somerilor cu cei mai multi disponibilizati sunt Skoda care a scapat de 4.000 de muncitori (dintre care majoritatea straini cu permise de munca) si CE Wood (din domeniul prelucrarii lemnului) care a concediat 2.000 de angajati. Un numar semnificativ de slujbe s-au pierdut in industria sticlei si in cea textila.

Guvernul de la Praga incearca sa stimuleze angajarile, reducand contributiile sociale sau facand angajari in diverse proiecte guvernamentale.