Nicolae Ciucă, despre parteneriatul civil între persoane de același sex

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a clarificat poziția partidului său în legătură cu decizia CEDO referitoare la parteneriatul civil între persoane de același sex.

Întrebat despre declarațiile premierului PSD, Marcel Ciolacu, care a menționat că societatea românească nu este pregătită să recunoască aceste cupluri, Ciucă a subliniat că atât personal, cât și PNL, își asumă în continuare susținerea pentru familia tradițională, credința în Dumnezeu și patriotism.

„Personal și PNL, în tot ceea ce înseamnă valorile despre care noi am vorbit, Partidul Național Liberal va susține în continuare familia, familia tradițională, credința în Dumnezeu și patriotismul, așa cum au fost asumate la nivelul partidului”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Premierul Marcel Ciolacu a fost întrebat anterior la Europa FM despre necesitatea ca România să prezinte, până pe 25 martie, propunerile de măsuri în urma deciziei CEDO referitoare la recunoașterea și protecția legală a cuplurilor formate din persoane de același sex. În răspuns, Ciolacu a afirmat că societatea românească nu este pregătită pentru această schimbare.

Premierul a menționat că, deși el însuși nu este „un om obtuz” și are prieteni care au relații cu un alt bărbat, el vorbește din perspectiva unui prim-ministru. Totodată, liderul PSD a subliniat că România a fost anterior condamnată de către CEDO și că aceasta nu ar fi nici prima, nici ultima oară când țara ar fi luată în vizor de către instanța europeană.

România este obligată să prezinte măsuri sau propuneri după decizia CEDO

Ministrul de Externe, Luminița Odobescu, a solicitat Guvernului să transmită un punct de vedere oficial până la data de 28 noiembrie. Această solicitare a fost făcută în contextul în care, până pe 25 martie, România este obligată să prezinte Comitetului Miniștrilor măsurile adoptate sau propunerile luate în considerare în urma deciziei CEDO, care solicită un statut juridic pentru cuplurile formate din persoane de același sex.

Obligația țării noastre de a proteja și recunoaște familiile constituite din persoane de același sex a fost reconfirmată de către Colegiul de Judecători ai Marii Camere, care a respins contestația depusă de Guvernul României în cazul Buhuceanu și Ciobotaru și a altor 20 de familii împotriva României, conform unui comunicat emis de reprezentanții organizației Accept, la data de 26 septembrie.

ONG-urile pledează pentru modificarea Codului Civil

Asociația Accept a lansat luni campania „Protejați toate familiile”, în contextul celebrării Zilei Internaționale a Drepturilor Omului pe 10 decembrie. Campania beneficiază de susținerea a încă 35 de organizații neguvernamentale, care pledează pentru necesitatea adoptării unor instrumente adecvate de protecție și recunoaștere legală pentru toate familiile din România.

Organizațiile non-guvernamentale solicită modificarea Codului Civil pentru a permite căsătoria între persoane de același sex și recunoașterea căsătoriilor între persoane de același sex încheiate în străinătate. De asemenea, ele cer „legiferarea parteneriatului civil, indiferent de sexul celor doi parteneri de cuplu, înregistrat de către ofițerul de stare civilă”, precum și „protecția familiei de facto, care nu optează pentru căsătorie sau parteneriat civil, în domeniul patrimonial, al sănătății și în vederea prevenirii și combaterii violenței domestice”.