Patru dintre serviciile de stare civilă, la un click distanță

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a afirmat miercuri seară, pe data 1 noiembrie, că patru dintre serviciile de stare civilă – naștere, căsătorie, divorț și deces – vor fi la un click distanță.

„Asta datorită primului proiect de anvergură în dezvoltarea serviciilor de e-guvernare, finalizat de Ministerul Afacerilor Interne, alături de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Autoritatea pentru Digitalizarea României şi Serviciul de Telecomunicaţii.

Proiectul SIIEASC se încheie azi, însă el este fundamental parteneriatului de lungă durată între MCID şi MAI, pentru care îi mulţumesc domnului viceprim-ministru şi ministru al Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu. Acest parteneriat va face viaţa românilor din ţară şi din diaspora mai uşoară”, a scris el pe Facebook.

Oficialul a adăugat că potrivit datelor lor, „MAI gestionează cele mai accesate evenimente de viaţă de către români. Patru dintre ele – naşterea, căsătoria, divorţul şi decesul – au fost digitalizate prin acest proiect.”

Cum se vor putea obţine, pe viitor, un certificat de naştere sau unul de deces?

Ministrul a mai precizat că în ultimii 100 de ani, au fost transpuse în format digital peste 68 de milioane de acte de stare civilă.

„Serviciile publice digitale sunt viitorul administraţiei din România, iar paşii pe care îi avem de făcut sunt clari. Digitizarea documentelor, optimizarea fluxurilor de lucru, interconectarea bazelor de date şi livrarea de servicii publice electronice vor aduce administraţia aproape de fiecare român!”, a conchis Bogdan Ivan.

Peste 68 de milioane de acte de stare civilă au fost scanate şi salvate într-o arhivă digitală. Noul sistem informatic pentru emiterea actelor se va baza pe ea.

Peste 3.000 de primării din ţară au fost dotate cu aparatură. 7.000 de ofiţeri de stare civilă sunt instruiţi cum să înregistreze, de exemplu, o naştere, cu documente trimise online de spitale.

Pe viitor, românii îşi vor face singuri un cont şi vor înregistra o cerere. Vor fi doar opt paşi simpli. La final, vor merge o singură dată către orice oficiu de stare civilă pentru validarea actului. Asta pentru că unele acte vechi mai conţin erori.

CNAS trebuie digitalizată

Cu o zi în urmă, premierul Marcel Ciolacu a vorbit despre digitalizarea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Acesta a spus că trebuie digitalizată și va trece printr-un proces de transformare, ca şi ANAF.

Prezent în emisiunea lui Victor Ciutacu, „Punctul culminant”, liderul PSD a criticat, spre exemplu, faptul că la naştere un copil nu primeşte card de sănătate.

El s-a plâns că reţetele şi serviciile se pot deconta prea uşor, fără să existe digitalizare şi o fişă foarte clară. Şeful Guvernului a promis să pună capăt unor astfel de practici, ce duc în final la fraude în sistem.

Prim-ministrul spune că îşi doreşte să transforme ţara noastră într-o „Românie ordonată”.

Guvernanţii au nevoie de toate instrumentele necesare pentru a-şi face treaba şi să poată identifica imediat problemele. Lucruri precum digitalizarea CNAS sau ANAF devin astfel probleme vitale, ce trebuie rezolvate. Mai multe puteți citi aici.