Peste 8.000 de persoane s-au interesat la CEC Bank de condiţiile unui împrumut în cadrul programului „Prima Casă”, dintre care circa 400 de clienţi continuă discuţiile cu instituţia. În plus, au fost contractate deja 11 credite.

„Ne-au intrat peste 8.000 de oameni în bancă pentru credite în cadrul programului «Prima Casă». Dintre aceştia circa 400 sunt în contact cu noi şi doar 11 au găsit casa, au semnat contractul şi cu noi şi cu vânzătorul. Ca individul să ajungă la bancă şi să ia creditul trebuie să rezolve o serie de probleme înainte, printre care şi să stabilească care este casa pe care vrea să o achiziţioneze”, a spus preşedintele băncii, Radu Gheţea.

Gheţea consideră că cei mai mulţi dintre cei 11 clienţi care au contractat credite pentru „Prima Casă” se aflau de ceva vreme în discuţii cu banca pentru un împrumut în vederea achiziţiei de locuinţă.

„Noi am continuat să dăm credite ipotecare. Până în luna mai am acordat circa 530 de împrumuturi în valoare de 79 milioane lei. În perioada similară a anului trecut, CEC a dat 638 de credite ipotecare, însumând 80 de milioane de lei. Şi foarte important este că se dau credite în lei”, a mai spus preşedintele băncii. El a reiterat faptul că CEC nu este o bancă de valută, în contextul în care aproximativ 93% din active sunt în lei.

„Avem suficientă valută ca să acoperim cerinţele acelor clienţi care fac importuri sau a celor care solicită credite în valută şi dovedesc că au venituri în valută”, a afirmat Gheţea.

Preşedintele CEC Bank a precizat că personalul băncii face faţă procesării solicitărilor de credite primite de la persoanele fizice, dar există o problemă în cazul firmelor pentru că sunt din ce în ce mai multe solicitări.

Cea mai bună dobândă la creditele în lei

CEC Bank, deţinută în întregime de stat, a fost printre primele bănci care a semnat convenţia cu Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, pentru participarea în cadrul programului „Prima Casă”. Banca are cea mai bună ofertă în ceea ce priveşte dobânda la creditele în lei pentru acest program, calculată ca ROBOR (dobânda medie pe piaţa interbancară pentru sumele plasate) plus o marjă de 1,9 puncte procentuale, dar nu oferă şi împrumuturi în euro.

Potrivit ministrului Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, CEC Bank poate da credite pentru „Prima Casă” în limita unui plafon echivalent în lei cu 64,68 milioane euro.

SURSA: Mediafax