Audemars Piguet, un nume cu rezonanţă în industria orologeriei de înaltă clasă, este singura manufactură aflată şi în prezent în proprietatea descendenţilor celor doi fondatori, Jules-Louis Audemars şi Edward-Auguste Piguet.

Una dintre piesele nou lansate pe piaţa românească, Jules Audemars Jumping Hour Minute Repeater, face parte din colecţia de ceasuri de mână clasice ale casei. Nu vă lăsaţi derutaţi de lungimea numelui! „Repeater“ se referă la un ceas care bate orele, eventual minutele, ca o pendulă! Da, pare cam ciudat ca un ceas de mână să emită clinchete delicate în timpul unei întâlniri de afaceri, dar vă asigurăm că nu se poate imagina ceva mai reprezentativ pentru marea tradiţie a orologeriei – este o trăsătură prezentă la multe ceasuri de buzunar vechi de o sută-două de ani. Acest Audemars Piguet sună la oră, la 15 minute şi, respectiv, la fiecare minut. De exemplu, la 4:21 va bate de patru ori (pentru a semnaliza ora), apoi o dată (pentru primul sfert de oră scurs) şi de încă şase ori (pentru minutele care au trecut peste sfertul de oră). Puteţi alege să dezactivaţi „pendula“, folosind un buton situat pe latura din stânga.

Şi mai interesant este faptul că ora este afişată într-o deschizătură din partea superioară a cadranului, de unde şi numele de „jumping hour“. La fiecare 60 de minute, ora „sare“ la următoarea, precum data, la ceasurile obişnuite. Iar limba principală indică… minutele! De asemenea, secundarul este localizat în propriul său cadran, în dreptul orei şase. O ultimă precizare: mecanismul este construit pentru a-şi păstra precizia la variaţii de temperatură, ca şi pentru cinci poziţii (ceasurile mecanice sunt afectate de gravitaţie, deci de orice schimbare a poziţiei mâinii, adică a orientării ceasului faţă de cele trei axe dimensionale). Vă garantăm că foarte puţine mecanisme sunt atât de complicate.