Întrebat care este diferenţa dintre o centrală termică de apartament şi un sistem de încălzire centralizat, directorul general Bosch, a declarat că nu există un sistem perfect şi trebuie să se ţină cont de mai mulţi factori.

“Ar trebui să ne uităm la ceea ce înseamnă eficienţa energetică a clădirilor. Este o temă care ar trebui să ne preocupe mai mult decât cea dacă un sistem este mai bun decât altul. O centrală murală funcţionează într-un ambient, care trebuie să fie eficient energetic. Clădirea trebuie să fie izolata termic în parametri care se cer la ora actuală. Dacă montez  o centrală murală într-un bloc vechi din anii ‘60 –‘70 într-un context în care clădirea nu este izolată termic şi dacă am vecini care nu încălzesc sau nu sunt acasă  atunci există un consum mai mare de energie sau de gaz. Pe de altă parte centrala trebuie dimensionată după dorinţa utilizatorului. O centrală nu se achiziţionează pentru că este mai ieftină sau mai scumpă ci pe parametri pe care trebuie să funcţioneze  în casa sau locuinţa respectivă. Aceşti parametri se calculeaza după un algoritm. O centrală murală poate fi oprită atunci când mergi în concediu, poate fi controlată de la distanţă, are mult mai multe facilităţi decât încălzirea centralizată”, a declarat Mihai Boldijar.

“Noi nu suntem promotorii încălzirii autonome la nivel de locuinţă sau la nivelul încălzirii centralizate pentru că gama noastră de produse acoperă inclusiv nevoile unui CET sau a unui distribuitor de energie. Cazanele industriale pot fi instalate inclusiv pentru încălizirea centralizată.  Este o chestiune de alegere. Suntem ţara cu cel mai mare număr de proprietari de locuinţe din Europa, de aceea avem dorinţa de a avea control deplin asupra sistemului de încălizire, de aer condiţionat. Este o opţiune care aparţine consumatorului, iar noi răspundem. Dacă clientul este o firmă de stat care acoperă încălzirea centralizată noi oferim solutii. Noi ne-am bucura dacă ar fi mai multe investiţii în încălizarea centralizată”, a precizat Adrian Bălşanu, directorul diviziei de termotehnică din cadrul Bosch.