Astfel, ratingul de credit pe termen lung şi scurt al Banco Santander, cea mai mare bancă din zona euro, a fost retrogradat de la ‘A plus/A-1’ la ‘A minus/A-2’, cu perspectivă negativă. În cazul Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, a doua mare bancă din Spania, ratingul de credit pe termen lung şi scurt a fost revizuit în scădere, de la ‘A/A-1’ la ‘BBB plus/A-2’, cu perspectivă negativă. De asemenea S&P a retrogradat şi ratingurile altor bănci spaniole: Banco de Sabadell, Ibercaja Banco, Kutxabank, Banca Civica, Bankinter, CaixaBank, Bankia.

În 27 aprilie agenţia a atribuit ratingului Spaniei o perspectivă negativă, ceea ce înseamnă că ar putea urma o nouă retrogradare. Revizuirea în scădere a ratingului suveran al Spaniei va creşte costurile de împrumut ale ţării deoarece investitorii vor cere probabil rate mai ridicate ale dobânzilor pentru a compensa riscul mai ridicat cauzat de retrogradare.

S&P apreciază că retrogradarea ratingului suveran al Spaniei are implicaţii de rating negative asupra băncilor, ţinând cont de sprijinul guvernului de la Madrid acordat sectorului bancar.

La sfârşitul lunii mai S&P va încheia plasarea sub supraveghere, cu implicaţii negative, a sectorului bancar spaniol.

Cele mai mari bănci din Spania sunt suficient de capitalizate şi profitabile pentru a face faţă unui declin al condiţiilor economice, deşi grupul celor 10 bănci sprijinite de stat este considerat vulnerabil, se arată într-un raport al Fondului Monetar Internaţional publicat săptămâna trecută.

Testele de stres realizate de FMI pentru aproximativ 90% din băncile spaniole au arătat că majoritatea ar fi capabile să facă faţă unei înrăutăţiri a situaţiei economice, se arată în estimarea FMI referitoare la situaţia sectorului financiar din Spania.

Totuşi, FMI susţine că o strategie atentă pentru ‘curăţarea rapidă şi adecvată’ a băncilor cu probleme este esenţială pentru ca băncile solide să nu fie afectate de scăderea încrederii pieţelor în sectorul bancar.

De asemenea, FMI avertizează că, deşi autorităţile de la Madrid se concentrează pe rezolvarea problemelor din sectorul financiar, unele bănci ar putea avea dificultăţi în îndeplinirea noilor reglementări privind capitalul. Percepţia pieţelor privind creşterea riscurilor asupra ratingului suveran şi sectorului bancar ar putea adăuga noi presiuni asupra băncilor, în special în cazul celor cu necesităţi mari de finanţare, avertizează FMI.
SURSA: Agerpres