Banca are deci nevoie de o transformare radicală, afirmă analistul Henrik Böhme, conform unui articol publicat pe DW.de.

"100 de miliarde de euro sunt o mulţime de bani. Atât au trebuit să plătească cele mai mari bănci ale lumii de la debutul crizei financiare globale, sub formă de amenzi, compensaţii şi cheltuieli de judecată", spune analistul.

"Între aceste bănci s-a numărat mereu şi Deutsche Bank. Ultima dată, instituţia bancară numărul unu a Germaniei a trebuit să plătească 2,5 miliarde de dolari penalizare fiindcă a manipulat ani la rând valoarea dobânzilor", notează Böhme.

Acesta consideră "aproape o minune" faptul că instituţia din Frankfurt "a scăpat basma curată" din ultimul scandal care a zguduit lumea bancară. Cu o seară înaintea adunării generale a acţionarilor a devenit cunoscut că mai multe bănci mari au fost amendate în total cu 5,6 miliarde de dolari deoarece comercianţii lor de devize au manipulat prin diverse tertipuri în folos propriu cursuri de schimb valutar.

Asta nu înseamnă că Deutsche Bank se îndreaptă spre bine. Dimpotrivă. Cei din turnurile gemene de la Frankfurt care au jonglat cu banii, şi mai ales cei din secţia de investment de la Londra, au fost băgaţi până în gât în tertipurile care au provocat în final intarea în colaps a sistemului financiar mondial. Muşamalizări, înşelătorii, tertipuri – toate cu un singur scop: Îmbogăţirea personală. Dar nu a fost vorba numai de lăcomia "stăpânilor universului", cum se autodefineau, cu toată modestia, traderii şi brokerii, explică Henrik Böhme.

Conducerea băncii a trasat următoarea sarcină: Trebuie încasat un profit de minimum 25 la sută pe capitalul investit. Acest ordin a fost dat de Josef Ackermann. Dar el a continuat doar linia trasată de predecesorii săi. Între aceştia s-a numărat Alfred Herrenhausen, cel care a transformat Deutsche Bank, în anii 80 ai secolului trecut, într-o mare bancă internaţională după model anglo-saxon.

"Un comerciant foc de isteţ, cu rădăcini indiene, a fost cel care, în ultimul timp, a învârtit la Londra afaceri colosale. Numele său este Anshu Jain. El a condus secţia de investmentbanking, transformată în motor de câştig al Deutsche Bank. Iar el continuă să afirme şi astăzi că nu a ştiut nimic de manipulările şi tertipurile practicate de oamenii săi din subordine. Poate fi adevărat aşa ceva? Şi dacă este adevărat, se naşte întrebarea: ce fel de şef e acela care nu ştie ce se întâmplă în instituţia pe care o conduce?" – întreabă rhetoric Henrik Böhme.