Ne așteaptă o adevărată catastrofă! Este iminentă. Șeful ONU: Ne bate la ușă

Șeful ONU a transmis într-un comunicat întrevederea privind combaterea schimbării climatice s-a încheiat cu „bineveniţi paşi înainte, dar nu sunt suficienţi”. Mesajul a fost transmis după ce acesta a părăsit Glasgow şi s-a îndreptat spre sediul din New York al organizaţiei, potrivit afp.com

Enumerând obiectivele „pe care nu le-am atins la această conferinţă”, Antonio Guterres a menţionat în special „sfârşitul subvenţiilor pentru combustibilii fosili, eliminarea treptată a cărbunelui, introducerea unui preţ pe carbon” şi ajutorul financiar pentru ţările cele mai sărace.

„Textele adoptate sunt un compromis. Ele reflectă interesele, situaţia, contradicţiile şi starea actualei voinţe politice în lume (…) Din păcate, voinţa politică colectivă nu a fost suficientă pentru a depăşi profundele contradicţii. Este timpul să trecem la modul urgenţă”, a scris acesta, completând că angajamentele de reducere a emisiilor actuale nu permit îndeplinirea obiectivului Acordului de la Paris de a limita încălzirea globală „cu mult sub” 2°C faţă de era preindustrială, şi încă mai puţin a obiectivului ideal de +1,5 °C.

Acord pentru accelerarea luptei împotriva încălzirii globale

Amintim că âările prezente la conferinţa COP26 de la Glasgow privind combaterea schimbării climatice au aprobat sâmbătă, 13 noiembrie, un acord pentru accelerarea luptei împotriva încălzirii globale. Astfel, COP26 a făcut apel, în declaraţia finală, la ţările lumii să înceapă renunţarea treptată la cărbune, în primul acord de acest tip.

Acordul a fost revizuit prin înlocuirea formulei „renunţare treptată” la cărbune cu expresia „reducere treptată”, în urma unei propuneri din partea Indiei. Ministrul mediului din Elveţia, Simonetta Sommaruga, a declarat la plenara COP26 că este dezamăgită de modificarea propusă de India la acordul final.

Aceasta a spus că lumea are nevoie acum să renunţe treptat la cărbune, nu să reducă treptat utilizarea acestuia. După aprobarea acordului, preşedintele britanic al COP26, Alok Sharma, a spus că „regret profund” schimbările de ultim moment la limbajul textului privind diminuarea consumului de cărbune.