Florin Cîțu se laudă cu creșterea economică! Șeful PNL anunță că Executivul a dus România pe drumul corect

Florin Cîțu i-a informat pe cei care îi urmăresc activitatea în mediul online cu privire la datele pe care execuția bugetară la 9 luni le-a arătat. Potrivit șefului liberalilor, Guvernul a reușit să pună România pe drumul cel drept, în ciuda diverselor turbulențe.

”Am promis la începutul anului creștere economică record și un deficit bugetar mai mic că urmare a creșterii veniturilor bugetare, fară să creștem taxe, și controlul cheltuielilor bugetare. Asta am făcut. Execuția bugetară la 9 luni de zile arată că într-o perioadă foarte scurtă de timp am pus economia României pe drumul corect, în ciuda diverselor turbulențe cu care țara se confruntă.”, notează Florin Cîțu.

Deficitul bugetar a fost redus cu 2,6 procente

Acesta mai anunță că Executivul a reușit să reducă deficitul bugetar cu 2,6% din PIB față anul 2020.

”În această perioadă am reușit reducerea deficitului bugetar cu 2,6 puncte procentuale din PIB în raport cu perioada similară a anului trecut. Am făcut această ajustare reușind atât creșterea veniturilor, cât și reducerea cheltuielilor, făcând în același timp plăți excepționale de 10,4 miliarde lei generate de epidemia COVID-19.”, mai anunță acesta.

În același timp, Florin Cîțu a anunțat o creștere cu 1,4% din PIB  a veniturilor bugetare față de primele 9 luni ale anului trecut.

”Într-o perioadă de pandemie care a continuat să afecteze activitățile economice, am înregistrat o creștere a veniturilor bugetare cu 1,4 puncte procentuale din PIB față de primele 9 luni ale anului trecut doar prin conformare voluntară și prin absorbție de fonduri europene. În sumă netă, veniturile bugetare au crescut cu 42,6 miliarde de lei față de 2020 și cu 41,7 miliarde de lei față de 2019.”, mai scrie acesta.

Cheltuielile bugetare au fost diminuate

Florin Cîțu a mai anunțat că în perioada ianuarie-septembrie 2021, Executivul a dimuat cheltuielile bugetare cu 1,2% din PIB, față de aceeași perioadă a anului 2020.

”În același timp, în perioada ianuarie – septembrie am diminuat cheltuielile bugetare cu 1,2 puncte procentuale din PIB față de aceeași perioadă a anului trecut, reușind însă majorarea investițiilor cu 3,9 miliarde de lei față de perioada similară din 2020 și cu 10,8 miliarde de lei față de perioada similară din 2019.”, notează acesta.

5,69 miliarde de lei mai mult din fonduri europene

Șeful liberalilor anunță că 53,6% din totalul cheltuielilor pentru investiții au fost reprezentate de proiecte finanțate din fonduri europene. Suma a fost majorată cu 5,69 miliarde de lei decât în primele 9 luni ale anului trecut.

”Așa cum am promis și cum am trecut în buget, 53,6% din totalul cheltuielilor pentru investiții au fost reprezentate de proiecte finanțate din fonduri europene, fiind vorba de o sumă cu 5,69 miliarde de lei mai mare decât în primele 9 luni ale anului trecut.
Economia României crește, parametrii economici generali se îmbunătățesc, iar acum avem nevoie de maturitate politică pentru a susține trendul pozitiv.”, a fost mesajul de pe pagina de socializare a lui Florin Cîțu.