Iarna este din ce în ce mai aproape, iar gospodinele se pregătesc așa cum știu ele mai bine. De aceea, vă prezentăm cea mai bună rețetă de varză murată ardelenească, transmisă din moși strămoși. Această rețetă de varză murată este specială deoarece conține ingrediente care vor face diferența atunci când veți prepara sarmale, salată de varză, kimchi sau alte rețete specifice sezonului rece.

Varza murată nu lipsește niciodată din meniul românilor, mai ales iarna. Aceasta este unul dintre ingredientele cele mai îndrăgite de poporul nostru deoarece oferă un plus de savoare preparatelor noastre tradiționale.

De ce aveți nevoie

Mai jos v-am pregătit o listă cu tot ce aveți nevoie pentru a prepara cea mai delicioasă varză murată în stil ardelenesc.

  • 9 verze cu frunza subțire
  • 18 litri de apă rece
  • 450 de grame de sare neiodată și grunjoasă
  • 2 legături de cimbru uscat
  • 4-5 ardei iuți
  • 1 lingură de semințe de chimen
  • opțional, mai puteți adăuga 2-3 rădăcini de hrean tăiate fâșii, 2-3 mâni de boabe de porumb uscat și de asemenea, câteva felii de gutui

Mod de preparare

Se curăță varza de frunzele exterioare cu defecte și se îndepărtează cotoarele cât de adânc posibil. Pe fundul butoiului se pun cimbrul uscat, mărarul uscat, chimenul și ardeii iuți. Se pun jumătate din condimente pe fundul butoiului și se adaugă varza.

Saramura se prepară într-un recipient separat și se toarnă în butoi peste verze, până când sunt acoperite complet. Deasupra se presară chimenul, care se ca lăsa pe fund pe măsură ce se îmbibă cu apă. Tot la suprafață se pun și restul de rămurele uscate de cimbru, mărar și ardei iute roșu.

Vă mai oferim un sfat

Pentru a vă asigura că varza dumneavoastră de păstrează bine, vă mai oferim o informație care v-ar putea fi utilă. Dacă se formează mucegai deasupra verzei, asta înseamnă că în încăpere a fost prea cald sau că varza nu a fost acoperită cu suficientă apă. Mucegaiul se poate îndepărta fără probleme, iar fermentația își va relua cursul firesc. Pentru a evita însă această problemă, vă oferim un pont la care nu v-ați fi așteptat. Puneți crenguțe de busuioc! Sigur nu vă gândeați că busuiocul ar avea ce căuta într-o rețetă de varză murată, însă este recomandat pentru că păstrează murătura intactă o perioadă lungă de timp, fără a mai face floare.