Cea mai adâncă gaură albastră din lume a fost descoperită. Ce se află înăuntrul celei mai adânci doline subacvatice

Cea mai adâncă gaură albastră din lume a fost descoperită. Oamenii de știință nu au ajuns încă la fundul găurii albastre Taam Ja’ din golful Chetumal din Mexic, despre care noile măsurători sugerează că ar putea fi conectată la un labirint uriaș de peșteri și tuneluri submarine.

Gaura albastră Taam Ja’ din Mexic este cea mai adâncă dolină subacvatică cunoscută din lume, potrivit cercetătorilor, care nici măcar nu au ajuns la fundul ei. Noile măsurători indică faptul că gaura albastră Taam Ja’ (TJBH), care se află în golful Chetumal, în largul coastei de sud-est a peninsulei Yucatan, se extinde la cel puțin 1.380 de picioare (420 de metri) sub nivelul mării.

Este cu 119 m mai adâncă decât deținătorul recordului anterior – Sansha Yongle Blue Hole

Este cu 480 de picioare (146 m) mai adâncă decât au documentat inițial oamenii de știință când au descoperit pentru prima dată gaura albastră în 2021 și cu 390 de picioare (119 m) mai adâncă decât deținătorul recordului anterior – Sansha Yongle Blue Hole, de 990 de picioare (301 m), cunoscută și sub numele de Gaura Dragonului, în Marea Chinei de Sud.

„Pe 6 decembrie 2023, a fost efectuată o expediție de scufundări pentru a identifica condițiile de mediu predominante la TJBH”, au scris cercetătorii într-un studiu publicat luni în jurnalul Frontiers in Marine Science.

În timpul expediției, cercetătorii au făcut măsurători. cu un profiler de conductivitate, temperatură și adâncime (CTD) – un dispozitiv cu un set de sonde care citesc și transmit proprietățile apei la suprafață în timp real printr-un cablu, potrivit Livesciencalert.

Taam Ja este „cea mai adâncă gaură albastră din lume, cu fundul încă neatins”

Datele au arătat că gaura albastră Taam Ja este „cea mai adâncă gaură albastră din lume, cu fundul încă neatins”, au scris cercetătorii în studiu.

Profilerul a evidențiat, de asemenea, diferite straturi de apă din gaura albastră, inclusiv un strat sub 1.312 picioare (400 m), unde condițiile de temperatură și salinitate semănau cu cele din Marea Caraibilor și lagunele de recif de coastă din apropiere.

TJBH poate fi conectat la ocean printr-o rețea ascunsă de tuneluri și peșteri

Acest lucru sugerează că TJBH poate fi conectat la ocean printr-o rețea ascunsă de tuneluri și peșteri, potrivit studiului. Găurile albastre sunt caverne verticale, umplute cu apă, sau doline, care se găsesc în regiunile de coastă unde roca de bază este făcută din material solubil, cum ar fi calcar, marmură sau gips.

Ele se formează atunci când apa de la suprafață se infiltrează prin rocă, dizolvând mineralele și lărgind fisurile, ceea ce duce în cele din urmă la prăbușirea rocii. Exemple celebre includ Dean’s Blue Hole din Bahamas, Dahab Blue Hole din Egipt și Great Blue Hole din Belize.

Măsurătorile inițiale ale TJBH au fost efectuate folosind ecosonda – un instrument care trimite unde sonore pe fundul apei și măsoară viteza cu care revin pentru a calcula distanța. Cu toate acestea, există limitări ale tehnicilor de sondare în găurile albastre din cauza fluctuațiilor densității apei și a formei imprevizibile a fiecărei găuri, care poate să nu fie perfect verticală.

„Confirmarea adâncimii maxime nu a fost posibilă din cauza limitărilor instrumentelor în timpul expedițiilor științifice din 2021”, au scris cercetătorii în studiu.

În TJBH s-ar putea afla și o biodiversitate care trebuie explorată

Instrumentul CTD folosit pentru lucrările recente nu a găsit nici fundul găurii albastre, deoarece putea funcționa până la adâncimi de 1.640 de picioare (500 m). Oamenii de știință au coborât profilerul până la acea adâncime, dar cablul de care era atașat s-ar putea să fi plutit pe curenții subacvatici sau să se fi izbit de o margine care a oprit dispozitivul la 1.380 de picioare, conform studiului.

Acum, oamenii de știință intenționează să „descifreze adâncimea maximă a TJBH și posibilitățile de a face parte dintr-un sistem subacvatic complex, potențial interconectat de peșteri și tuneluri”, au scris cercetătorii.

„În adâncimile TJBH s-ar putea afla și o biodiversitate care trebuie explorată”, au adăugat ei.