Bill Gates anunță: Majoritatea oamenilor ar putea să muncească trei zile pe săptămână

Bill Gates confirmă unele cercetări din ultima vreme care anticipează că, datorită inteligenței artificiale, majoritatea oamenilor ar putea în curând să muncească patru sau chiar trei zile pe săptămână, scrie Inc.com.

În ultima perioadă un alai de experți a preamărit beneficiile potențial miraculoase ale IA. Acestea, spun ei, merg dincolo de ajutorul pe care îl primesc studenții în scrierea lucrărilor sau de cel acordat antreprenorilor. Descoperiri medicale și științifice și asistenți personali inteligenți, care pot aborda o mare parte din treburile plictisitoare ale vieții se află la orizont, spun aceștia.

Potrivit Autonomy, o astfel de politică ar putea ajuta, de asemenea, la „evitarea șomajului în masă și la reducerea bolilor psihice și fizice”.

Experții au anticipat deja că o creștere a productivității va duce la scurtarea zilelor de lucru. De când productivitatea a crescut, oamenii au ales să folosească acest lucru pentru a câștiga mai mulți bani și a cumpăra mai multe lucruri, în loc să-și acorde mai mult timp liber.

Miliardarul Bill Gates vede o săptămână de lucru de 3 zile

Conceptul unei săptămâni de lucru de patru zile a pătruns în coștiința publică cu mult înainte de lansarea IA generative. Câteva teste cu săptămâna de lucru de patru zile, la nivel de companie și la nivel național, au avut rezultate pozitive și au atras susținători.

Bill Gates este unul dintre ei. Miliardarul crede că oamenii ar putea în curând să aibă o săptămână de lucru de doar trei zile.

„Dacă ne gândim mai bine, scopul vieții nu este doar acela de a merge zilnic la slujbă”, spune Gates. „Dacă în cele din urmă trăiești într-o societate în care trebuie să lucrezi doar trei zile pe săptămână, probabil că este în regulă, dacă mașinile pot face toată mâncarea și chestiile și nu trebuie să muncim la fel de mult”, a adăugat el.

Gates este totuși destul de precaut. Dacă dezvoltarea IA ia un avânt prea mare, avertizează el, s-ar putea ca societatea să nu aibă timp să se adapteze. O tranziție pozitivă necesită înțelegere și gândire din partea liderilor noștri.

Dar, „dacă merge într-un ritm rezonabil și guvernul îi ajută pe cei care trebuie să învețe lucruri noi, atunci totul va fi bine”, conchide Gates.

Job-uri care riscă să fie preluate de Inteligența Artificială

Un studiu recent indică o listă cu 20 de job-uri care, în viitorul nu foarte depărtat, riscă să fie preluate de Inteligența Artificială. De la profesori, planificatori financiari, jurnaliști și până la judecători și psihologi, toate aceste meserii ar putea fi înlocuite de IA.

O echipă de cercetători de la Universitatea Princeton a realizat o metodologie de expunere profesională la IA, legând 10 aplicații bazate pe inteligență artificială, cum ar fi modelarea limbajului, de 52 de abilități umane, pentru a înțelege dacă între ele există o legătură strânsă.

Rezultatele au arătat că profesorii, psihologii școlari și judecătorii sunt printre cei mai expuși riscului, scrie Daily Mail.

Temerile că mașinăriile ar putea să ducă la dispariția unor meserii au crescut în întreaga lume, în urma lansării ChatGPT și a capacității sale de a îndeplini sarcini profesionale, cum ar fi scrierea de e-mailuri și CV-uri.

ChatGPT face parte dintr-o nouă generație de sisteme de inteligență artificială care pot conversa, pot genera text lizibil la cerere și chiar pot produce imagini și videoclipuri inedite pe baza a ceea ce au învățat dintr-o bază de date vastă de cărți digitale, scrieri online și alte mijloace media.

Inteligența artificială poate înlocui munca făcută de oameni

Efectul AI asupra muncii va fi, probabil, cu mai multe fațete. În unele cazuri, inteligența artificială poate înlocui munca făcută de oameni, iar în alte cazuri poate completa anumite meserii făcute de oameni, se arată în studiul publicat recent.

„Un exemplu edificator al modului în care IA continuă să avanseze sunt îmbunătățirile recente ale modelării limbajului AI. Iar ChatGPT, sistemul lansat de Open AI la sfârșitul anului 2022, a generat numeroase controverse”, explică autorii.

Cele 52 de abilități umane includ exemple precum înțelegerea orală, exprimarea orală, raționamentul inductiv și stabilitatea braț-mână. Cercetătorii au adăugat apoi modelarea lingvistică, arătând modul în care chatbot- uri precum ChatGPT afectează unele meserii.

Lista de modelare lingvistică a observat mai multe lucruri legate de educație.