Dat fiind faptul că tot mai mulţi clienţi nemulţumiţi ai băncilor se apropie de procese cu instituţiile financiare care i-au împrumutat, capital.ro s-a interesat de câteva detalii privind aceste eventuale acţionări în instanţă. Ne-am interesat în mod special de durata unui astfel de proces, de posibilitatea unui proces colectiv şi de obligativitatea plătirii ratelor pe perioada procesului. La întrebările capital.ro a răspuns Mihaela Bădescu, Senior partner la Cladoveanu, Bădescu şi Asociaţii.

1. Care este poziţia oficială, legală, vis-a-vis de procesul colectiv? Există aşa ceva? Poate o instanţă să judece un proces în care sunt de studiat 300 de dosare? Există vreun precedent în acest sens?
Da, există procese colective, ele sunt posibile şi… de dorit în astfel de cazuri. Avem de-a face cu încălcarea drepturilor unor grupuri mari de oameni, prin urmare este normal ca acţiunile în instanţe să fie promovate  de acele grupuri! Sunt numeroase avantaje, şi nu mă refer aici la costuri, ci la avantajele legate inclusiv de managerierea de către instanţă a situaţiei. Astfel, în primul rând, instanţa nu va trebui să studieze 300 de cazuri, asta s-ar intampla dacă fiecare client în parte ar promova separate o acţiune şi s-ar forma 300 de dosare. Judecătorul va avea de studiat un singur caz, practic vorbim de cereri care au ca obiect respectarea aceloraşi dispoziţii legale. De asemenea, e uşurată proba în dosar, căci având de-a face cu o cerere  făcută în numele a 100, 200, 300 de reclamanţi, situaţia devine notorie, ea nu mai trebuie probată ca o simplă situaţie de fapt. Apoi mai e problema presiunilor, juridice, la nivel de instituţie, la nivel media, astfel de acţiuni vor suscita un foarte mare interes şi vor răscoli multe din problemele înca nevizate ale băncilor.
Precedent? Să ne amintim FNI-ul… dar mai există, dosarele promovate de angajaţii Petrom, de exemplu!  Împotriva băncilor încă nu s-au  promovat astfel de acţiuni, colective,  dar aşa cum e evident, sunt iminente!

 2. În cazul în care cineva dă banca în judecată, cam care ar fi, estimativ, durata unui astfel de proces?
E un pic cam greu de apreciat. Depinde şi de complexitatea acţiunii, de numărul de capete de cerere, de temeiurile juridice, dacă  cererea în cauza presupune probe cu expertize sau nu, dar mai depinde şi de atitutidinea procesuală a băncilor. Acestea vor apela la rândul lor la toate tertipurile avocăţeşti cunoscute sau care vor fi  inventate cu această ocazie, şi de interesele care sunt în joc.  Procesul poate, până la urmă, să dureze câteva luni şi să se încheie, eventual, printr-o tranzacţie, sau câţiva  ani buni, şi să aibă în  final o hotărâre judecatorească irevocabilă.
 3. Cei de la Protecţia Consumatorului spun că pe perioada desfăşurării procesului, clientul poate să nu plăteasca ratele la bancă. Cei de la ARB spun exact invers. Până la urmă cum e, din punct de vedere legal: în timpul procesului trebuiă să se plateasca rata la bancă sau nu? În cazul în care clientul nu plăteşte rata la bancă pe perioada procesului, banca poate să execute silit clientul respectiv?
Clienţii-reclamanţi pot face cerere în instanţă să li se aprobe suspendarea executării contractelor aflate in litigiu, până la pronunţarea unei hotărâri irevocabile. Suspendarea nu poate interveni automat. Dacă exista o cerere de suspendare şi instanţa o admite, banca nu mai poate face niciun act de executare în baza contractului. Dar dacă reclamanţii-clienţi opresc achitarea ratelor pur şi simplu, contractul aflat în derulare îşi produce toate efectele valabile, mai puţin clauzele declarate ilegale. Executarea silită pentru neplată  este şi va rămâne o modalitate de recuperare a creanţelor, astfel că nu aş sfătui pe nimeni să întrerupă plata ratelor fără un temei!


Declaraţii legate de acest subiect:
"În plan secundar, vrem să arătăm că a venit vremea şi în România pentru demararea acestui tip de procese colective." (avocat Gheorghe Piperea).
„Băncile trebuie să aibă înţelepciunea să facă propuneri potrivite pentru toată lumea. Trebuie să se gândească şi la faptul că în perioada de judecată clienţii pot să nu le plătească ratele la credit“ (Constantin Cerbulescu, ANPC).
Reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor