La alegerea unui model de automobil, marca, aspectul, clasa, dar în special preţul este cel care contează. Chiar dacă ai un buget de 100.000 de euro sau de 10.000 de euro, o maşină care nu este bine întreţinută poate ajunge să coste o sumă egală cu prețul de achiziţie după 100.000 de km parcurşi. Cu alte cuvinte, costurile de exploatare pot fi uriaşe pe durata medie de viaţa a maşinii. De aceea, să întreții o mașină este mult mai ieftin decât să cumperi una nouă.

Există mărci de maşini care au o reputaţie foarte bună în ceea ce priveşte fiabilitatea, modelele japoneze fiind mai tot timpul în topul clasamentelor, dar nici automobilele europene nu sunt mai prejos. Odată ce ai făcut achiziţia şi vrei ca maşina ta să aibă o durată mare de viaţă, trebuie să respecţi întocmai indicaţiile de întreținere din manual. Schimbarea uleiului şi a filtrelor este esenţială. Mulţi mecanici vor spune că schimbul timpuriu de ulei nu poate să aducă decât beneficii, dar, de multe ori, uleiul este schimbat când nu este cazul, iar operaţiunea este una dintre cele mai costisitoare. Nemţii de la Volkswagen au introdus o tehnologie datorită căreia service-ul pentru schimbul de ulei se face numai atunci când este necesar. „Termenele de service pentru autovehiculele Volks­wagen sunt anunţate prin afişajul intervalelor de service din panoul de bord. Acestea informează atât termenele de service care implică înlocuirea uleiului, cât şi termenele privind inspecţiile“, au declarat reprezentanţii Volkswagen România. 

Pentru ca automobilul să îşi păstreze culoarea şi vopseaua să strălucească pentru mai mult timp, trebuie spălat cu regularitate şi mai ales urmele lăsate de păsări, deoarece acestea pot deteriora aspru vopseaua. De asemenea, tratează caroseria cu ceară o dată la şase luni şi curăță și praful din compartimentul motor. După ce ai condus maşina o perioadă, vei ști cum funcționează şi vei depista mai ușor problemele când apar. Fii, în permanență, atent la zgomote neobișnuite, vibrații, mirosuri, orice nu pare în regulă. Repară totul imediat ce s-a stricat, pentru a păstra mereu mașina în cele mai bune condiţii. Nu lăsa lucrurile mărunte să se adune, precum uzura tapițeriei, plastice rupte în interior sau problemele electrice care pot transforma mașina la care ții într-o rablă. Pentru a asigura o funcţionare a autoturismului în parametrii normali, trebuie să mai verifici starea anvelopelor şi presiunea. Presiunea corectă în pneuri este cea recomandată de constructor şi poate fi regăsită în cartea tehnică a maşinii. Dacă circuli cu anvelope cu presiunea necorespunzătoare, vei observa că manevrabilitatea este mai scăzută, iar consumul de carburant mai mare.

Un ultim aspect de care trebuie să ţii cont este garanţia automobilului. Sunt producători care oferă garanţii din ce în ce mai mari. Volkswagen, una dintre cele mai populare mărci din ţara noastră, oferă o garanţie de patru ani. „Această măsură face parte dintr-o strategie pe termen lung a mărcii, strategia de a fi marca numărul unu de import şi numărul unu în ceea ce priveşte satisfacţia clienţilor“, au declarat oficialii Volkswagen România. Nemţii oferă şi o garanţie de mobilitate. Aceasta este oferită de distribuitorii autorizaţi şi are următoarele beneficii: intervenţie la faţa locului în caz de defecţiune, tractare, autovehicul la schimb,

cazare, transport şi livrarea de piese de schimb.

INFORMAȚII UTILE

  • Schimbarea plăcuţelor de frână: la 40 000 km
  • Înlocuirea anvelopelor: la 60.000 km
  • Schimbarea filtrului de aer: la 8.000 km
  • Schimbul de ulei şi filtre: la 10.000 km
  • Revizia sistemului de frânare: la 10.000 km
  • Înlocuirea bujiilor: la 40.000 km