Există o explicație pentru mâncatul pe fond de stres?

De altfel, oamenii de știință susțin că stresul poate provoca schimbări în multe funcții fiziologice, de la somn, până la tensiunea arterială și riscul de atac de cord.

Dacă ați experimentat vreodată o creștere în greutate legată de stres, știința a găsit o posibilă explicație.

Cercetări anterioare au ajutat la explicarea modului în care creșterea bruscă a hormonilor de „luptă sau fugă”, cum este cortizolul, poate determina organismul să stocheze grăsime, în loc să o utilizeze pentru energie.

Acum, cercetătorii au descoperit că stresul poate schimba și gustul alimentelor, ducând la supraalimentare, scrie Thehealthy.

Stresul poate schimba și gustul alimentelor, ducând la supraalimentare

O echipă de psihologie clinică din China a emis ipoteza că stresul ar putea modifica percepția gustului unei persoane și ar putea reduce recompensa pe care o primește din alimente, determinând-o să mănânce mai mult pentru a atinge același nivel de satisfacție.

Publicat în revista ”Physiology & Behavior,” studiul a reunit 76 de participanți cu vârste între 18 și 35 de ani. Fiecare participant a completat o scară cu 10 puncte pentru a-și evalua nivelul de stres perceput. Au fost apoi grupați în categorii cu stres scăzut sau ridicat pentru un test de gust.

După o scurtă perioadă de post, au fost invitați într-un loc de testare, pentru a degusta două alimente. În timpul testului, au evaluat aroma alimentelor, cum i-a făcut să se simtă și de ce au încetat să mănânce.

Ambele grupuri au primit o cantitate mare de supă de banane dulci sau supă de porumb, pentru a avea senzația de dulce și de sărat. Ei au fost instruiți să mănânce până când s-au simțit sătui.

Mâncat
Mâncat/SURSA FOTO: Dreamstime

Avem tendința de a înceta să mâncăm atunci când mâncarea nu ne mai oferă satisfacții

Li s-a cerut să evalueze aroma după ce o țin în gură și să o evalueze. De asemenea, au evaluat mirosul mâncării și l-au adulmecat cu gura închisă pentru a preveni ca mirosul să le afecteze dorința de a mânca.

Cercetătorii au remarcat că o parte din atracția alimentelor a provenit din aroma sa. Atunci când aceasta a fost atenuată, recompensa a fost redusă.

„Un factor important în încetarea unui episod alimentar și prevenirea supraalimentării este declinul hedonic al alimentelor”, au explicat ei.

În esență, avem tendința de a înceta să mâncăm atunci când mâncarea nu ne mai dă satisfacții.

Pentru a investiga în continuare efectele nivelurilor ridicate de stres, cercetătorii sugerează necesitatea mai multor studii care să utilizeze alimente pe care participanții le preferă.

Deși ambele grupuri au evaluat alimentele alese ca fiind la fel de gustoase, rezultatele ar putea diferi pentru alimente mult mai delicioase.

În plus, fiecare grup a primit fie un aliment dulce, fie sărat. Testele suplimentare ar putea explora dacă tipul de hrană afectează diferit nivelurile de satisfacție pentru persoanele stresate și nestresate.