În baza unui decret semnat de prinţul moştenitor, şeicul Tamim Ben Hamad Al-Thani, publicat de agenţia oficială Qna, cetăţenii emiratului angajaţi în sectorul public vor beneficia de o majorare cu câte 60 la sută a salariului de bază, alocaţiilor sociale şi pensiilor.

În plus, salariile de bază şi alocaţiile ofiţerilor forţelor armate au fost majorate cu 120 la sută, iar soldele celorlalţi militari au crescut cu 50 la sută, conform de decretului, care mai prevede o majorare de 120 la sută pentru pensiile celor dintâi şi de 50 la sută pentru restul.

Aceste sporuri vor afecta bugetul de stat cu 10 miliarde de riali (2,7 miliarde de dolari) anual, în afara sumei de 10 miliarde riali achitată o singură dată fondului de pensii, conform Qna.

Măsurile, luate după un studiu ‘aprofundat’ al situaţiei funcţionarilor şi militarilor emiratului, au fost dictate de ‘interesul pe care statul îl arată faţă de cetăţenii săi’, a anunţat agenţia fără să facă alte precizări.

Statul Qatar, cu un excedent bugetar de 22,5 miliarde riali (6,1 miliarde dolari) pentru exerciţiul fiscal 2011/2012, se bazează pe o creştere eonomică de 20 la sută în 2011, faţă de 16,3 la sută în 2010, datorită expansiunii capacităţilor sale de producere a gzelor naturale şi majorării cheltuielilor publice, precizează Ministerul de Finanţe de la Doha.

Mic producător de petrol şi membru al OPEC cu o cotă de 800.000 de barili pe zi, Qatarul dispune de rerve de gaze naturale evaluate la peste 25.000 miliarde metri cubi, cu care se situează pe locul al treilea în lume după Rusia şin Iran.
SURSA: Agerpres