Demnitarul a dat asigurări că pensiile vor crește cu 40 la sută de la 1 septembrie, anul acesta. „Pensiile vor crește, sumele sunt prevăzute în buget. Sunt ministrul Muncii, iar rolul meu este să aplic legea. Legea este în vigoare, nu am alt mesaj decât că sunt omul care trebuie să aplice legea.

Nu am alt element care să mă determine în acest moment să afirm altceva. Aşa cum este legea în vigoare, eu sunt chemată să o pun în aplicare. Nu am, de la premier, de la Ministrul Finanţelor, până în acest moment, niciun element care să mă determine să dau un semnal de rezervă faţă de prevederile legii în vigoare”, a declarat Violeta Alexandru la România TV.

Ministrul Muncii a anunţat recent că nu va fi schimbată Legea Pensiilor, dar că face o evaluare a problemelor din acest domeniu în baza sesizărilor pe care le primeşte de la pensionari, în primul rând. Violeta Alexandru a mai spus că are deja un inventar, grupat pe 40 de probleme mari, pe care îl va prezenta în scurtă vreme.

Consiliul Fiscal atrage atenţia că o majorare cu 40% a pensiilor de la 1 septembrie 2020 nu este sustenabilă, estimarea CF privind deficitul bugetar din anul următor fiind de peste 6% din PIB (în lipsa unor măsuri compensatorii). Deteriorarea ar continua şi în anul 2022, la peste 7% din PIB.