Directorul medical al Institutului Matei Balș, dr. Adrian Marinescu a explicat cum se transmite variola maimuței. Românii nu ar trebui să intre în panică, după spusele doctorului. Mai mult, acesta a declarat faptul că de obicei pacienții ar dezvolta forme ușoare ale bolii.

Ce a comunicat dr. Adrian Marinescu?

Doctorul Adrian Marinescu a mai declarat că această variolă s-ar transmite prin fluidele corporale. Acesta a mai adăugat că de la om la om această transmitere ar fi rară, iar în cele mai multe cazuri sunt dezvoltate forme ușoare. El a continuat prin a fi optimist în ce privește numărul de cazuri, acesta spunând că nu ar fi cazul de a intra în panică.

„Transmiterea se face prin fluidele corporale. De la om la om se face extrem de rar, cele mai multe forme sunt forme ușoare. Aceste alerte ne arată că autoritățile intră mult mai repede în funcţiune, medicul va ști că trebuie să ia în calcul și posibilitatea, nu înseamnă că intră în panică sau că o să avem nu știu câte cazuri în România″, a declarat dr. Adrian Marinescu la Pro Tv.

Această alertă la nivel european, după cum a intepretat-o acesta are mai mult scopul de a anunța medicii pentru a trata acest caz în aceeași măsură ca și în cazul hepatite cu cauză necunoscută. Acesta a adăugat faptul că anunțul apare pentru a nu exclude posibilitatea respectivei boli în cazul unui pacient care prezintă o simptomatologie similară, dar căruia nu-i poate stabili cauza.

„Cred că e important ca atunci când pleci de la o alertă OMS să faci la fel ca la hepatita cu cauză necunoscută. Să știi că atunci când ai o simptomatologie care se aseamănă cu gripa, când ai o erupție pe care nu poți să o încadrezi, să iei în calcul că ar putea să fie și variola maimuței, mai ales pentru cei care au istoric de călătorie”, a mai spus medicul.

Ce se știe până în momentul acesta?

Majoritatea cazurilor s-au demonstrat a fi în rândul bărbaților care au avut parte contact sexual cu alți bărbați. Această constatare a fost efectuată în urma raportărilor de cazuri de variola maimuței din ultimele două săptămâni din țări de unde, în mod normal, nu ar apărea acestea, anume Portugalia, Spania și Regatul Unit. CDC a comunicat toate acestea și a mai adăugat că urmărește respectivele grupuri infectate cu variola maimuței.

„Nu este clar cum oamenii din aceste grupuri au fost expuși la variola maimuțelor, dar cazurile includ persoane care se autoidentifică ca bărbați care întrețin relații sexuale cu alți bărbați”, a spus agenția într-un comunicat de presă.