“În cadrul întâlnirii pe care am avut-o luni cu ministrul delegat pentru IMM, Turism şi Mediul de Afaceri, Maria Grapini, am solicitat ca introducerea impozitului forfetar să aibă loc numai după elaborarea analizelor de impact economic-social şi a testului de IMM-uri. Patronii firmelor private, pe care noi îi reprezentăm, sunt de acord cu aplicarea acestui impozit, însă numai atâta timp cât măsura nu va reprezenta un plus de fiscalitate şi va contribui la eliminarea concurenţei neloiale”, a afirmat Ovidiu Nicolescu.

El a mai spus că impozitul forfetar ar putea fi aplicat şi firmelor de taximetrie, însă o evidenţă clară a ramurilor şi subramurilor vizate de această măsură se va şti cel mai devreme peste o săptămână – zece zile.

"CNIPMMR s-a întâlnit luni cu doamna ministru Maria Grapini, care ne-a prezentat că la introducerea impozitului forfetar se vor avea în vedere cinci elemente esenţiale. Unul dintre acesta este că se va introduce selectiv doar în anumite domenii, în special în servicii, unde există un grad redus de fiscalizare. Se are în vedere să se elimine situaţiile în care un hotel important din Bucureşti, cu un grad de ocupare de 80%, nu plăteşte impozit că nu declară profit. Deci se va aplica mai ales unităţilor de turism, de cazare, unităţi de încălţăminte etc”, a relatat preşedintele CNIPMMR.

Citiţi şi: "Dacă se aplică impozitul forfetar, Fiscul să nu mai vină după peşcheşuri"
Al doilea element se referă la criteriile care vor fi avute în vedere la impunerea impozitului. Acestea se referă la amplasare, vad comercial, indicele de sezonalitate şi capacitatea de a face afaceri.

"Aceste criterii sună raţional. Impozitul va duce la simplificarea birocraţiei, pentru că nu necesită predarea de situaţii financiare, deoarece acesta urmează să se aplice ca un procent dintr-un venit standard. Ministrul ne-a asigurat că măsura va fi însoţită de elemente de simplificare, foarte necesare pentru microfirme, şi că introducerea se face doar după ce se va discuta cu cei care lucrează în branşa respectivă. Fiecare domeniu are întreprizători corecţi, activi, şi se reflectă în documente, şi alţii care nu sunt corecţi şi care fac concurenţă neloială", a adăugat Nicolescu, potrivit mediafax.ro.

Preşedintele CNIPMMR spune că adoptarea măsurii trebuie să se facă doar după realizarea unei note de impact şi a "testului IMM", care reprezintă o metodologie specifică de analiză a efectelor actelor normative asupra numărului de firme şi capacităţii de a supravieţui a acestora.

"Dacă se respectă aceste puncte şi testele şi analizele arată efecte pozitive, că va duce la eliminarea concurenţei neloiale şi nu va reprezenta un plus de fiscalitate, nu ne vom opune. Considerăm însă obligatorii respectarea punctelor de mai sus", a arătat Nicolescu.

El a menţionat că ministrul pentru IMM-uri şi mediul de afaceri le-a transmis că cel mai probabil noul impozit se va aplica doar din a doua parte a acestui an.
"Este foarte greu să găsească toate datele din statistică. Doi oameni ai ministrului lucrează de zece zile pentru a identifica numărul real al întreprinderilor pe fiecare sector în parte şi locaţia unde se află acestea. Noi am decis ca doua persoane din cadrul CNIPMMR să devină consilieri ai ministrului, să lucreze gratis, adică voluntar, pentru a găsi cele mai bune măsuri pentru IMM-urile din România", a precizat şi vicepreşedintele Consiliulului Liviu Rogojinaru.

Ministrul Maria Grapini a preciza la finele săptămânii trecute că există posibilitatea ca impozitul forfetar să nu se aplice  tuturor companiilor, iar introducerea acestuia va avea loc abia în semestrul II al acestui an.