Dacă vă gândiți să încercați metoda Intermittent Fasting sau pur și simplu vreți să vă abțineți de la mâncare pentru câteva zile, aflați ce se întâmplă dacă nu mâncați nimic timp de 3 zile.

Max Posternak, fondatorul Gravity Transformation, un site care oferă sfaturi și îndrumări de antrenament pentru persoanele care doresc să-și îmbunătățească forma fizică și să slăbească, vine cu câteva explicații.

Ce se întâmplă dacă nu mănânci nimic timp de 3 zile?

Un post intermitent de 24 de ore este exact ceea ce spune: o metodă de alimentație care presupune abținerea completă de la aportul de calorii pentru o perioadă de 24 de ore. Cunoscut și sub denumirea de ”post pe tot parcursul zilei”, acesta este considerat un tip de post periodic.

Spre deosebire de alte tipuri de post intermitent, care de obicei sunt practicate zilnic sau în majoritatea zilelor săptămânii, cum ar fi postul 18:6, persoanele care folosesc metoda celor 24 de ore pot face asta doar o dată pe săptămână sau de câteva ori pe lună. Dar ce se întâmplă dacă nu mănânci nimic timp de 3 zile?

Posternak explică fază cu fază ce se întâmplă cu alimentele pe care le-ați ingerat, potrivit Boxrox.

Senzația oarecum dureroasă de foame se va atenua după două ore

După 6-10 ore în care nu am mâncat nimic, cea mai mare parte a glucozei rămase în organism, care încă circulă în sânge, va fi folosită ca și combustibil. Dacă obișnuiați să mâncați trei mese pe zi sau dacă aveați o dietă bogată în carbohidrați, veți începe să simțiți că vă este foame și veți avea niveluri scăzute de energie până la a 10-a oră.

Această senzație oarecum dureroasă de foame se va atenua după două ore, iar corpul se va adapta în mod natural la aceste noi informații.

După 12-16 ore, corpul va continua să-și epuizeze rezervele de glicogen, crescând în același timp dependența de corpii cetonici. S-ar putea să simțiți că vă este mai frig decât de obicei, deoarece corpul nu digeră alimente.

Astfel, vă veți îmbunătăți digestia, colesterolul și mai ales veți reduce inflamația. După 16-18 ore fără să mâncați nimic, corpul va începe autofagia, un proces de ”auto-reciclare” în care începe să scape de orice gunoi pe care îl găsește, fie că este vorba de proteine, bacterii sau celulele disfuncționale.

Corpul se va baza în întregime pe propriile depozite de grăsime

După 24-32 de ore de înfometare, corpul va rămâne fără glicogen și se va baza în întregime pe propriile depozite de grăsime pentru energie.

Creierul încă are nevoie de glucoză pentru a funcționa, așa că organismul găsește modalități de a face acest lucru, de obicei prin separarea trigliceridelor din depozitele de grăsime în glicerol și acizi grași liberi, care vă vor ajuta să nu descompuneți țesutul muscular.

Corpul va obține cea mai mare parte a energiei și glucozei de care are nevoie pentru a păstra masa musculară și va stimula hormonul de creștere uman în timpul procesului.

Acum veți observa o pierdere semnificativă în greutate

După 32 de ore, veți observa o pierdere semnificativă în greutate, în mare parte ca urmare a pierderii apei din cauza epuizării carbohidraților, precum și a pierderii grăsimii. Când ați ajuns la trei zile fără să fi mâncat nimic, procesul de imunitate sporită, autofagie și reducerea inflamației vor continua. Dar dezavantajele încep să depășească avantajele.

Postul timp de 72 de ore este dificil pentru majoritatea oamenilor, fără asistență medicală. De asemenea, organismul va începe să descompună țesutul muscular și poate duce la deficiențe de vitamine și minerale și probleme digestive grave.