Este una din cele mai mari greșeli, pentru că igienizarea periodică a aparatului de cafea are un impact direct asupra delicioasei băuturi.

Și asta pentru că germenii fac casă bună cu căldura și umezeala, pe care aparatul de cafea le produce în fiecare dimineață în timp ce preparați cafeaua, potrivit Bestlifeonline.

Iată ce se poate întâmpla dacă nu curățați periodic aparatul de cafea și ce vă sfătuiesc experții.

Filtrul de cafea vă poate afecta sănătatea

Cea mai mare preocupare în ceea ce privește curățarea aparatului de cafea este că acesta poate adăposti bacterii și mucegai, care adoră să crească în locuri întunecate și umede. „Acest lucru este valabil mai ales dacă utilizați un aparat cu un rezervor de apă care nu este golit și curățat în mod regulat”, spune Paulo Filho, expert la Celestial Cleaning Service.

„Bacterii precum E. coli și Staphylococcus aureus pot înflori în aceste condiții, ducând la boli grave”, afirmă el. Și nu doar de bacterii trebuie să vă faceți griji. „Zațul de cafea umed, rămas în aparat din cauza neigienizării regulate, este locul perfect de dezvoltarea a mucegaiului și chiar pentru gândaci”, adaugă el.

Calcarul afectează gustul cafelei

Experții spun că un alt motiv pentru care aparatul de cafea trebuie igienizat este calcarul care se depune la fiecare utilizare. „Un depozit tare, ca de cretă, se poate forma în aparatul de cafea atunci când se folosește apă dură”, explică Andrii Gurski, co-fondator al serviciilor de curățenie HomeClean.

Aceste depozite minerale pot afecta gustul cafelei. „În plus, reziduurile de ulei din boabele de cafea se acumulează foarte repede, lăsând în urmă un miros neplăcut, care distruge gustul cafelei măcinate”, explică el.

Acumularea de calcar poate afecta aparatul, cauzând scăderea debitului de apă și înfundarea lui și provocând astfel daune permanente.

Cum știm că este timpul pentru o curățare

Când cafeaua nu mai are gustul cu care ne-am obișnuit, e timpul pentru o curățare. De asemenea, dacă prepararea cafelei durează mai mult decât în ​​mod normal sau aparatul se blochează, aceștia sunt indicatori că trebuie igienizat. Chiar dacă totul pare în regulă, este necesar să curățați aparatul de cafea în mod constant, deoarece mucegaiul, bacteriile și calcarul pândesc la fiecare clipă.

„Ar trebui să curățați aparatul de cafea în fiecare săptămână pentru a-l ajuta să dureze mai mult”, recomandă el. Pentru a prelungi și mai mult durata de viață, ar trebui să faceți o astfel de operațiune de curățare a calcarului (înlăturarea acumulării de minerale) la una sau două luni.