Realizat de Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase, studiul, numit ”mix-and-match”, testează combinațiile de vaccinuri, pentru prima și a doua doză, autorizate în SUA, potrivit site-ului Statenews.

Scopul studiului este de a vedea dacă utilizarea unui vaccin diferit la doza de rapel îmbunătățește protecția. De exemplu, dacă administrarea unei doze de vaccin Pfizer după administrarea unei doze unice de ser Johnson & Johnson generează mai mulți anticorpi decât ar face o a doua doză de J&J.

Tot acum s-a dorit să se vadă dacă vaccinurile pe bază de ARN mesager produse de Pfizer și Moderna se pot combina mai bine între ele și pot produce un set mai larg de răspunsuri imune.

Combinarea vaccinurilor nu pune probleme de siguranță

Aflarea modului în care se pot utiliza cel mai bine vaccinurile actuale este esențială, au declarat pentru Statnews mai mulți experți.

”Nu știm câte doze vom avea nevoie și nu știm dacă vom obține o protecție mai durabilă dacă amestecăm vaccinurile pe care le primește o persoană”, afirmă Michael Osterholm, director al Centrului de Cercetare și Politică a Bolilor Infecțioase din cadrul Universității din Minnesota.

Experții au susținut încă de la început că e puțin probabil ca amestecarea vaccinurilor să pună probleme de siguranță și consideră că, de fapt, aceasta va duce la un răspuns imun mai eficient.

Ce au arătat studiile din Europa privind vaccinurile Pfizer și AstraZeneca

O serie de studii efectuate în Europa au arătat că administrarea unei a doua doze după vaccinul cu adenovirus de la AstraZeneca, cu o doză Pfizer sau cu una de la Moderna, produce un răspuns imun mai mare decât dacă se fac două doze de AstraZeneca.

De asemenea, s-a constatat că vaccinul J&J, urmat de unul dintre vaccinurile pe bază de ARNmesager de la Moderna sau Pfizer a oferit un răspuns imun mai puternic decât două doze de la J&J.

Dozele de rapel ar trebui să fie orientate către anumite persoane

Tipul de răspuns imun pe care îl primim de la vaccinurile Covid este determinat de prima doză, spune Kathryn Edwards, cercetător în domeniul vaccinurilor de la Universitatea Vanderbilt. Aceasta a sugerat că Statele Unite ar trebui probabil să analizeze dacă anumite doze de rapel ar trebui să fie orientate către anumite persoane sau dacă anumite persoane ar trebui să nu facă a treia doză de vaccin cu anumite vaccinuri.

”Având în vedere apariția miocarditei la bărbații tineri după vaccinurile pe bază de ARN mesager și probleme de coagulare raportate în principal la femeile mai tinere vaccinate cu serul de la J&J, poate că e timpul să ne gândim cine ce tip de vaccin primește”, a explicat Edwards.