Studiul publicat în ”Neurology”, jurnalul medical al Academiei Americane de Neurologie, sugerează că opt sau mai multe băuturi alcoolice pe săptămână pot duce la un risc crescut de leziuni cerebrale, deces prematur și boala Alzheimer.

„Consumul excesiv de alcool este o problemă majoră de sănătate la nivel global, legată de probleme de sănătate majore și de deces”, afirmă autorul studiului, profesorul Alberto Fernando Oliveira Justo,

”Ne-am uitat la modul în care alcoolul afectează creierul, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc. Cercetările arată că, in general, consumul excesiv de alcool dăunează creierului, ceea ce poate duce la probleme de memorie și de gândire”, subliniază el

Descoperire legată de alcool și sănătatea creierului

Conform vice.com., pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au studiat peste 1.700 de persoane care aveau, când au murit, o vârstă medie de 75 de ani. Tuturor li s-au făcut autopsii ale creierului. Acest lucru a permis cercetătorilor să analizeze țesutul cerebral pentru semne de leziune și să măsoare greutatea creierului.

Pe lângă autopsiile creierului, familiile participanților au răspuns la întrebări despre consumul de alcool al celor decedați.

Concluzii privind consumul de alcool

Participanții au fost împărțiți în patru grupuri: oameni care nu au băut niciodată, oameni care au băut șapte sau mai puține băuturi pe săptămână, băutori mari. care au consumat opt ​​sau mai multe băuturi pe săptămână și foști băutori mari.

Apoi, cercetătorii au ajustat factorii de sănătate a creierului, inclusiv vârsta la care au murit, dacă au fumat și activitatea fizică. S-a descoperit că băutorii mari au avut șanse cu 133% mai mari de a suferi leziuni cerebrale, comparativ cu cei care nu au băut niciodată. Foștii băutori mari aveau șanse cu 89% mai mari, iar băutorii moderați aveau șanse cu 60% mai mari.

De ce este important acest studiu

Aceste leziuni sunt o afecțiune numită arterioloscleroză hialină, care provoacă îngustarea vaselor de sânge mici și devin groase și rigide. Acest lucru îngreunează curgerea sângelui. Ca urmare, creierul poate fi afectat, suferind, in timp, probleme de memorie și cognitive în timp.

De asemenea, băutorii mari au avut șanse cu 41 și 31% mai mari de a dezvolta încurcături Tau, un biomarker asociat cu boala Alzheimer.

În plus, băutorii mari au murit, în medie, cu 13 ani mai devreme decât cei care nu au băut niciodată.

„Am descoperit că alcoolul este direct legat de semne de vătămare la nivelul creierului, iar acest lucru poate provoca efecte pe termen lung asupra sănătății creierului, afectând memoria și abilitățile de gândire”, a spus Justo.

„Înțelegerea acestor efecte este crucială pentru conștientizarea sănătății publice și continuarea implementării măsurilor preventive pentru a reduce consumul excesiv de alcool”, a adăugat Justo.

Studiul a avut grijă să noteze că nu a dovedit că un consum excesiv de alcool cauzează leziuni cerebrale. În schimb, a arătat o asociere între alcool și leziunile cerebrale.