Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare? Florin Cîțu le oferă un răspuns românilor

Florin Cîțu a precizat că angajații se vor putea pensiona la vârsta de 70 de ani. Totuși, acest lucru nu va fi obligatoriu, fiind o opțiune pe care românii o vor urma doar dacă își doresc acest lucru. „Nu au obligația, ai dreptul. Nu e o obligație”, punctează premierul

În cadrul declarației respective, premierul a vorbit și despre alocații și calendarul de creștere a acestora.

„În același timp, la Senat, amendamentele care arată un nou calendar de creștere a alocațiilor a fost votat de toți membrii Coaliției. La Camera Deputaților, din nu știu ce motiv, s-a întârziat acest lucru”, a mai spus Florin Cîțu.

Ce scrie în proiectul de lege?

Potrivit proiectul de lege iniţiat de Executiv, următoarele persoane își vor putea continua activitatea până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

„Persoanele care își desfășoară activitatea în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau a unui act de numire în funcție, după caz, și care îndeplinesc condițiile de pensionare pot continua activitatea, la cerere, până la împlinirea vârstei de 70 de ani”, se arată în proiectul de lege iniţiat de Executiv.

De asemenea, „având în vedere constrângerile bugetare şi reducerea costurilor suportate din bugetul de stat în privinţa cheltuielilor de personal, proiectul de lege propune o revizuire a legislaţiei aplicabile în cazul cumulului pensiei cu salariul şi o alternativă prin care un angajat din sistemul public poate exercita opţiunea între pensie şi veniturile salariale aferente raportului de muncă. De aceea, în sistemul public, posibilitatea continuării activităţii este însoţită de suspendarea plăţii pensiei”, se mai arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Sursa foto: Capital