Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat că, potrivit ordonanţei militare adoptate sâmbătă, slujbele religioase se pot oficia în lăcaşurile de cult, însă fără accesul publicului, putând fi transmise prin mass-media sau online.

Ministrul Vela a mai anunţat că o altă prevedere a ordonanţei militare nr 2/2020 este că se pot oficia acte liturgice/religioase cu caracter privat (botez, cununii, înmormântări), la care pot participa maximum 8 persoane, iar împărtăşirea credincioşilor bolnavi se poate face la spital sau la domiciliul acestora.

”Suntem la a șasea zi de la decretarea stării de urgență. Nu avem răspândire comunitară extinsă. Până acum am reușit acest lucru”, a declarat ministrul de Interne cu această ocazie.

”Tot ce decidem prin ordine are scopul de a limita riscurile la care se expune populația
Toate aceste decizii sunt propuse cu specialiștii din Comitetul pentru situații de urgență și asumate la nivelul Guvernului”, a adăugat el.

”Considerați recomandările ca fiind obligatorii”

În context, medicul Raed Arafat a transmis un mesaj foarte dur celor care nu respectă recomandările făcute de autorități, pe fondul epidemiei de coronavirus cu care se confruntă România.

Recomandările autorităților trebuie să fie tratate ca obligatorii, a spus Raed Arafat, în timpul conferinței de presă ținută sâmbătă seara de CNSSU.

”Astăzi, toți am observat că populația s-a relaxat și a fost la picnic. A necesitat să trimitem și un mesaj Ro Alert să le reamintim oamenilor de situația în care ne aflăm. Chiar dacă nu e o situație critică, prevenirea este linia cea mai importantă de apărare împotriva acestei boli”, a spus Raed Arafat.

”Rugămintea noastră către toți, chiar dacă recomandăm unele măsuri în timpul zilei, considerați-le ca fiind obligatorii. Comportați-vă responsabil, evitați plecările din casă dacă nu sunt necesare, respectați indicațiile autorităților”, a adăugat el.