Una dintre cele mai criticate inițiative este cea a senatorului PSD Ovidiu Liviu Donțu, care trimis la Senat în toamna anului trecut un proiect prin care vrea ca magazinele să comercializeze minimum 51% produse achiziţionate pe un „lanţ scurt de aprovizionare“, pentru categoriile carne, legume și fructe. Excepție ar face lunile de iarnă, decembrie-februarie, moment în care legumele și fructele din import pot reprezenta maximum 70% din ofertă, pe fiecare categorie. Cei care nu respectă dispoziția, ar urma să fie sancționați cu o amendă cuprinsă între 25.000 și 50.000 de lei.

Tot ministrul a spus că Jean Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a spus că este nevoie de o reglementare pe lanțul agroalimentar din România. “În alte state lucrurile stau diferit. Hypermarket-urile sunt amplasate la periferia orașului, iar astfel mici producători au o șansă. Duminica magazinele sunt închise și sâmbăta eu program redus. Modificările aduse Legii nr. 321/2009 mi se par normale”, a completat ministrul.

Ministrul Agriculturii susține că inițiativa de a fi aduse cât mai multe produse românești în magazinele din țară este una bună, dar nu știe ce va întâmpla cu modificările propuse. Momentan proiectul se află la Camera Deputaților, însă se vrea a se renuța la anumite propuneri : procentul de 51%, închiderea magazinelor în timpul weekend-ului sau mutarea hypermarket-urilor în afara orașului. În acest context ne-am întreba ce ar mai rămâne din acest proiect de lege? La această întrebare Irimescu a răspuns simplu: “Măcar taxele de la raft să fie eliminate, astfel încât produsele românești să nu fie mai scumpe față de cele importate”. Până în prezent nu există o poziție din partea Comisiei Europene asupra acestor modificări.

E important să consumăm produse românești. Totuși, deoarece suntem în Uniunea Europeană, nimeni nu ne poate obliga. Mai mult, statul nu poate să impună supermarketurilor practici neconcurențiale. „Este foarte bine venită inițiativa de promovare a producției naționale, cel puțin ca măsură reparatorie pentru 25 de ani de distrugeri sistematice a fabricilor naționale. Trebuie găsită, însă o formă a legii care să nu împiedice circulația bunurilor de la nivelul Comunității, ca dintr-o inițiativă lăudabilă să ne trezim astfel cu o procedură de infringement deschisă împotriva României“, este de părere consultantul fiscal Adrian Bența.

Citiți mai multe despre acest subiect aici

Același lucru îl susține și Consiliul Concurenței, care avertizează că restricțiile cantitative ale importurilor sau orice măsuri care ar putea avea efecte echivalente sunt interzise în statele membre UE. „Unul dintre efectele obligației de a achiziționa cel puțin 51% din produsele din cele 3 categorii din producția românească este acela de a reduce importurile sau exporturile în România, prin stimularea consumului produselor fabricate pe teritoriul național, fapt care duce la o discriminare între produsele fabricate în România de către producătorii cu capital străin și cele autohtone. Această acțiune poate intra sub incidența prevederilor Tratatului“, se arată în punctul de vedere al Consiliului Concurenței referitor la propunerea senatorului PSD.