Ingredientul preferat de foarte mulți români, wasabi, a primit o dură lovitură în timp de pandemie. Mulţi consumatori nu ştiu să facă diferenţa între o versiune artificială, produsă pe bază de hrean, care potrivit fermierilor japonezi este mult îndepărtată de „aurul verde” pe care îl produc ei, transmite AFP. Rădăcina de wasabi creşte între 12 şi 18 luni şi nu este produsă decât în câteva regiuni japoneze, deoarece cultura sa necesită condiţii foarte speciale.

„Cel mai important ingredient este apa cristalină, din abundenţă”, explică Yoshihiro Shioya, în timp ce scoate din solul nisipos o rădăcină de wasabi. „Trebuie ca temperatura apei să rămână între 10 şi 15 grade Celsius pe întreaga perioadă a anului”, adaugă Shioya, citat de Agerpres.

Fiecare cultură de wasabi poate dura până la 18 luni să ajungă la maturitate pe terasele făcute de om în departementul Shizuoka din peninsula Izu. Odată ce au ajuns la maturitate, rădăcinile sunt culese cu mâna şi transportate în coşuri. Aproape jumătate din cele 550 de tone de rădăcină de wasabi produse în Japonia în anul 2020 au provenit din Shizuoka, arată datele Ministerului japonez al Agriculturii.

Din cauza producţiei reduse, aproape toată producţia de wasabi de la Izu este cumpărată de angrosişti din Tokyo şi Osaka, care o revând restaurantelor de lux.

Ce s-a întâmplat în timpul stării de urgență

În timpul stării de urgenţă, introdusă în Japonia în perioada aprilie-mai, „restaurantele s-au închis complet”, îşi aminteşte fermierul Yoshihiro Shioya. De aceea angrosiştii, care nu mai primeau comenzi, au cerut producătorilor să îşi încetinească livrările. Pentru a-şi diversifica clientela, producătorii de wasabi au vândut o parte din producţie către lanţurile de supermarketuri, în speranţa că astfel noi consumatori vor descoperi produsul autentic. Însă preţul ridicat continuă să fie o barieră, precizează Yoshihiro Shioya.

Alţii, precum mica societate Yamamoto Foods, s-au specializat în vânzarea de produse pe bază de wasabi. Firma oferă ulei de măsline, sare şi maioneză cu infuzie de wasabi şi chiar şi îngheţată cu aromă de wasabi.