Acum, miliardarul american a anunțat că va investi 60 de milioane de dolari în dezvoltarea proteinelor alternative, ca parte a eforturilor de a face „alimentele mai durabile”.

Potrivit Bloomberg, organizația filantropică susținută de Jeff Bezos va investi bani pentru înființarea unor centre de cercetare universitare, care vor lucra la îmbunătățirea gustului, texturii și nutriției alternativelor la carne.

În următorii cinci ani, centrele se vor concentra și pe reducerea costurilor de producție și găsirea unor noi ingrediente, potrivit lui Andy Jarvis, directorul Future of Food din cadrul Bezos Earth Fund.

Jeff Bezos vrea să investească în proteinele alternative

„Proteinele alternative sunt obligatorii, dacă vrem să rămânem în limitele planetare, dacă vrem să hrănim 10 miliarde de oameni în aceste limite”, a spus Jarvis într-un interviu. „Investim în proteine ​​alternative pentru că trebuie să aibă succes”, a adăugat el.

Finanțarea face parte dintr-un angajament de 1 miliard de dolari, din partea Bezos Earth Fund, pentru a aborda impactul alimentelor asupra climei și naturii.

Proteinele alternative au fost evidențiate ca o modalitate de a ajuta la schimbarea surselor de hrană a animalelor, considerate un factor major al emisiilor de gaze cu efect de seră.

Consumatorii reclamă prețurile mari și lipsa aromelor

Cu toate aceste, consumatorii se plâng de lipsa aromelor, a prețurilor mari și a preocupărilor legate de nutriție.

„Trebuie să coste mai puțin și trebuie să fie mai aromate”, a spus Jarvis.

Bezos Earth Fund a fost lansat la începutul anului 2020 de Jeff Bezos, a doua cea mai bogată persoană din lume, fondator al Amazon.com Inc. El a promis că va dona 10 miliarde de dolari pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice.

Un startup susţinut de Jeff Bezos şi Bill Gates extrage deja proteine din fungi, ca ingrediente pentru a crea alimente care înlocuiesc carnea.

Compania Nature’s Fynd, din Chicago, a atras o finanţare de 158 de milioane de dolari de la investitori care îi includ pe Bezos, Gates şi Al Gore.

Sectorul alimentelor alternative, în creştere

Sectorul alimentelor alternative a consemnat o creştere explozivă în 2020, cu un avans al vânzărilor americane cu amănuntul de 27%, aducând valoarea totală a pieţei la 7 miliarde de dolari, potrivit datelor Plant-Based Foods Association (PBFA), un grup comercial care reuneşte peste 200 de companii.

Între timp, livrările de produse cu proteine alternative ale distribuitorilor către restaurante au avansat în aprilie cu 60% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit firmei de cercetare NPD Group.

Efectul dezvoltării acestei industrii este ilustrat de companiile Beyond Meat şi Impossible Foods, ale căror produse – burgeri, produse din pui şi cârnaţi din carne alternativă, au perturbat industria producătoare de alimente din SUA, de 733 de miliarde de dolari.

Ce este „carnea de cultură”

„Carnea de cultură” este identică, din punct de vedere molecular cu varianta biologică, diferența este că e crescută din celule în mașini numite „bioreactoare”.

În timp ce carnea de laborator folosește mai puțin pământ decât atunci când fermierii cresc turme de vite sau de oi, costurile de mediu ale nutrienților necesari creșterii produsului sunt mai mari.

Acestea includ dezvoltarea unor laboratoare pentru extragerea actorilor de creștere din serurile animale și cultivarea culturilor pentru zaharuri și vitamine. Atât Good Meat, cât și Upside Foods spun că profilurile nutriționale ale produselor lor sunt aproape identice cu ale cărnii convenționale.

Upside Foods și-a făcut publică analiza nutrienților, evaluată atent de FDA, și a constatat „niveluri ceva mai ridicate” de acid folic și colesterol și conținutul de minerale și metale ușor diferit față de cel al cărnii convenționale. Nivelurile se încadrau în intervalul celor găsite în alte alimente comune, în timp ce Good Meat susține că produsul său este „bogat în vitamine B”.