Numărul de şantiere din România se reduce zilnic, în principal din lipsa finanţărilor. Numai la sfârşitul primului semestru, din 58 de şantiere deschise în Bucureşti mai funcţionau jumătate. În condiţiile în care firmele de construcţii semnează tot mai greu contracte noi, falimentele din industrie se aşteaptă să atingă cote istorice în următoarea perioadă.

 „Nu putem şti ce se va întâmpla după ce aceste şantiere vor fi finalizate sau închise, dar este clar că este foarte greu să mai semnezi contracte noi pe bani privaţi, iar cele din bani publici sunt contracte mici“, a declarat pentru capital.ro Adriana Iftime, directorul general al Patronatului Societăţilor din Construcţii.

În medie, şantierele care nu presupun construcţii complexe se finalizează în termen de doi ani. În condiţiile în care jucătorii din construcţii nu întrevăd o revenire a pieţei în următorul an, este de aşteptat ca din 2011, un număr însemnat de constructori să rămână fără contracte.

0-38738-grafic.jpg
SURSA: Colliers International

Potrivit unui studiu realizat recent de compania de consultanţă imobiliară Colliers International, aproape jumătătate din cele 58 de şantierele identificate în Bucureşti au fost oprite ca urmare a crizei, iar majoritatea celor operaţionale au finalizate peste 90% din lucrări.

Dintre cele 58 de şantiere luate în calcul la elaborarea studiului, 12 sunt clădiri de birouri, 36 rezidenţiale, patru centre comerciale şi şase proiecte mixte.

„Dacă în Bucureşti au fost identificate 58 de şantiere, pot să vă spun că în mod normal ar trebui să fie 500 de şantiere. Începusem să sper că poate peste un an şi ceva, investitorii străini care au fost în România vor reveni şi vor susţine măcar segmentul rezidenţial, însă în urma ultimelor evenimente din mediul politic sunt şi mai sceptică. Situaţia politică este un barometru extraordinar, care ar putea pune investiţiile în aşteptare“, a comentat Adriana Iftime.

Constructorii bulgari au început deja să îşi închidă firmele

Ministrul bulgar al Dezvoltării Regionale, Rosen Plevneliev, a estimat că 10% din companiile de construcţii din Bulgaria vor intra în faliment în următoarele luni din cauza crizei economice globale, potrivit agenţiei de ştiri Novinite.

Industria construcţiilor este într-o situaţie dramatică, cu 500-600 de firme, din totalul de 5.500 de companii active în acest sector, având probleme financiare grave, a precizat Plevneliev.

Ministerul Dezvoltării Regionale va încerca să revitalizeze industria asigurând în octombrie şi noiembrie contracte noi pentru construirea de drumuri.

Oficialul a adăugat că bugetul Agenţiei pentru Drumuri a fost majorat cu 700 de milioane de leva (360 milioane euro).