Ce se întâmplă cu corpul tău dacă nu mănânci când ți-e foame. Toți am greșit până acum

Ce se întâmplă cu corpul tău dacă nu mănânci când ți-e foame. Indiferent dacă săriți peste mese pentru a reduce caloriile și a pierde câteva kilograme sau pur și simplu sunteți prea ocupat pentru a merge la masă, ar trebui să știți că acest lucru poate avea consecințe asupra sănătății.

Dacă ignorați semnalele de foame pe care vi le dă corpul, s-ar putea să nu obțineți nutrienții de care aveți nevoie. În plus, dacă scăderea în greutate este scopul principal pentru care nu mâncați, s-ar putea ca efectul să fie exact cel nedorit, scrie Healthdigest.

Deficiențe de nutrienți, disfuncții cognitive, metabolism încetinit și chiar cancer

Renunțarea, din când în când, la mâncare, când ți-e foame, nu va avea un impact major asupra organismului. Dar dacă faci asta frecvent, riști să ai deficiențe de nutrienți, disfuncții cognitive, un metabolism încetinit, o tulburare de alimentație și chiar cancer.

Ceea ce poate părea un obicei inofensiv, de fapt este foarte înșelător și periculos. Iată ce trebuie să știi despre ce se întâmplă cu corpul tău atunci când îți ignori în mod constant semnalele de foame și de ce un model de alimentație regulat este atât de important pentru sănătate.

Nivelul de energie scade

Unul dintre principalele efecte este că renunțarea la mâncare, în mod voit, poate distruge energia. Alimentele furnizează nutrienți esențiali pentru menținerea nivelurilor de energie. Când stai prea mult timp fără să mănânci, nivelul zahărului din sânge scade, ducând la o lipsă de glucoză vitală producerii energiei.

Glucoza servește ca sursă principală de combustibil pentru diferitele funcții ale corpului, inclusiv activitatea musculară și procesele cognitive. Pe măsură ce corpul își epuizează rezervele imediate de glucoză, se declanșează un răspuns hormonal. Hormonii de stres, cum ar fi cortizolul și adrenalina, sunt eliberați pentru a mobiliza glicogenul stocat și, în cele din urmă, grăsimea, pentru a compensa lipsa nutrienților.

Corpul face acest lucru pentru a încerca să mențină homeostazia sau echilibrul. Este o măsură de protecție pentru conservarea energiei. Oboseala se instalează treptat, pe măsură ce corpul se confruntă cu provocarea de a genera energie fără hrana normală de care are nevoie. Pe lângă oboseala fizică, absența unui aport constant de nutrienți poate duce la dificultăți de concentrare, deoarece creierul are nevoie de multă energie pentru a funcționa corect.

Pentru a menține niveluri stabile de energie, este important să oferiți organismului o hrană regulată. Semnalele foamei sunt complexe, dar, de obicei, apar pentru că corpul spune că e timpul să mănânci, mai ales dacă a trecut ceva timp de la ultima masă. De aceea, este important să-ți asculți corpul și să iei o gustare sau să mănânci ca lumea pentru a menține nivelul de energie ridicat.

Nu primești nutrienții de care organismul are nevoie

Corpul are nevoie de un aport echilibrat de nutrienți, inclusiv carbohidrați, proteine, grăsimi, vitamine și minerale, pentru a funcționa optim. Consumul unei varietăți de alimente, în mod regulat, pe parcursul zilei, vă ajută să obțineți tot ce aveți nevoie.

Când săriți peste mese, nu vă luați nutrienții esențiali. De exemplu, micul dejun include adesea cereale sau produse lactate, bogate în vitamine B, calciu și fier. Dacă săriți peste micul dejun puteți avea deficiențe ale acestor nutrienți, cu consecințe asupra nivelului de energie, funcției creierului și sănătății oaselor.

Proteinele din carne, fasole și nuci sunt esențiale pentru repararea mușchilor și funcția imunitară. Fructele și legumele sunt surse majore de vitamine A, C și E și de minerale, precum potasiul și magneziul. Omiterea regulată a acestor alimente poate duce la carențe grave ale unor nutrienți.

În timp, săritul peste mese poate duce la deficiențe nutriționale mai grave, cu simptome precum oboseală, amețeli, concentrare slabă, căderea părului și unghii casante. De asemenea, ar putea duce la anemie (deficit de fier) sau osteoporoză (deficit de calciu și vitamina D).

S-ar putea să aveți o poftă de mâncare ieșită din comun

Când stai mult timp fără să mănânci, nivelul zahărului din sânge scade. Zahărul din sânge, sau glucoza, este sursa primară de energie pentru creier și corp. Acest lucru vă poate face să vă simțiți obosit și morocănos și să simțiți nevoia de a mânca alimente bogate în grăsimi și calorii. Aceste pofte sunt un răspuns biologic la un deficit energetic.

Când nivelul zahărului din sânge scade, organismul eliberează hormonul grelină, care crește apetitul. În același timp, există o scădere a leptinei, hormonul responsabil de semnalizarea saturației. Acest dezechilibru hormonal stimulează dorința de a mânca alimente bogate în grăsimi. În plus, când ți-e foame, sistemul de recompensă al creierului este activat, făcând ca alimentele bogate în calorii să pară mai atrăgătoare, ceea ce poate duce la supraalimentare.