Sute de mii de români care au încă poliţe obligatorii în vigoare ar putea avea probleme în caz de calamitate dacă vânzările PAID continuă să scadă . În prezent, societatea vinde sub 300 de poliţe noi pe zi, iar gradul de reînnoire se menţine, de câteva luni, sub numărul poliţelor care expiră. Vânzările zilnice, arată pentru Capital surse apropiate situaţiei, sunt de peste zece ori mai mici decât nivelul care ar permite funcţionarea Pool-ului în condiţii minimale de siguranţă.
„În  momentele de vârf de după apariţia legii privind asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor se vindeau şi 10.000 de poliţe PAD pe zi. Nivelul nu se putea menţine atât de sus, însă calculele arată că fără 3.000-3.500 de poliţe vândute zilnic, situaţia Pool-ului are toate şansele să devină critică. În prezent, se vând doar 200-300 de poliţe pe zi“, ne-au spus sursele noastre.

Aproape 500.000 de oameni expuşi
Înrăutăţirea situaţiei financiare a Pool-ului generează riscuri mari pentru românii care au încă poliţe PAD în vigoare, adică peste 490.000 de oameni la finele lunii aprilie. Principala garanţie că Pool-ul îşi va îndeplini obligaţiile în cazul unei calamităţi o constituie reasigurarea încheiată cu un grup de companii de renume din domeniu. Practic, întregul portofoliu al PAID este, în acest moment, reasigurat. Pool-ul încaseză primele de la asiguraţi şi, la rândul său, plăteşte către reasigurători o primă. Numai că, potrivit contractului încheiat, dacă PAID încetează să plătească sau întârzie cu plata trimestrială a primei, reasigurarea nu mai funcţionează până când nu se face plata. Cum veniturile PAID sunt în scădere, şansele ca el să nu mai poată plăti reasigurarea cresc, ceea ce înseamnă un risc mai mare ca deţinătorii de poliţe PAD să nu fie despăgubiţi în caz de dezastru.
Atenţie, PAID nu deţine lichidităţi suficiente pentru a despăgubi asiguraţii în cazul unui dezastru major. În fapt, lichidităţile PAID din bănci se ridică la circa șapte milioane de euro, în timp ce dauna maximă posibilă calculată în iulie anul trecut se ridică la aproximativ 300 de milioane de euro, sumă pe care a fost încheiată şi reasigurarea. Mai mult, un portofoliu mai mic de asiguraţi atrage şi costuri mai mari pentru reasigurare, iar PAID ar trebui să reînnoiască contractul cu marile companii la începutul lunii iulie, când, potrivit estimărilor, va avea aproximativ 300.000 de poliţe în vigoare. Adică, de două ori mai puţine decât în iulie anul trecut, când a fost încheiat primul contract de reasigurare.
 
Directorul Pool-ului a demisionat
Marius Bulugea, directorul executiv al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor şi-a înaintat recent demisia. Într-o declaraţie în exclusivitate pentru Capital, el şi-a motivat decizia prin imposibilitatea de a-şi mai îndeplini obiectivele. Bulugea, care a lăsat Pool-ul pe profit şi cu criteriile de solvabilitate în limitele impuse de normele în vigoare, a făcut mai multe demersuri pentru a aduce legea privind asigurarea obligatorie a locuinţei la forma ei iniţială, dar fără succes.
Declinul vânzărilor de poliţe PAD a început odată cu modificarea legii în sensul introducerii ca asigurare acceptată şi a poliţelor facultative. Potrivit formei modificate a actului normativ, proprietarii de locuinţe care încheie o poliţă facultativă care acoperă şi riscurile de cutremur, inundaţii şi alunecări de teren nu mai trebuie să cumpere şi o poliţă PAD. De altfel, şi noua conducere a PAID susţine ca doar membrii Pool-ului să poată vinde poliţe obligatorii, însă mai cere şi transformarea PAID în simplu reasigurător. Propunerile au ajuns deja în Parlament.