46% dintre români acuză dureri de cap, migrene sau cefalee cel puţin o dată pe lună. Dintre aceştia, mai mult de jumătate se plâng de astfel de simptome săptămânal. Pe de altă parte, 4 din 10 români nu au experimentat aproape niciodată astfel de stări, conform unui studiu realizat de compania GfK.

Potrivit cercetării, 83% dintre cei care au dureri de cap cel puţin o dată pe an folosesc automedicaţia când au astfel de episoade, 9% apelează la medicul de familie sau la farmacist, iar 8% nu folosesc nici un fel de remediu. Persoanele peste 50 de ani consultă medicul sau farmacistul mult mai frecvent în astfel de situaţii. Pe de altă parte, ponderea celor care aşteaptă ca durerea să treacă de la sine este mai mare în rândul persoanele sub 30 de ani.

Dintre cei care urmează un tratament când au dureri de cap, 90% aleg de obicei tratamentul medicamentos, restul de 10% folosind produse naturiste.

Algocalminul este panaceul la care recurg cei mai mulţi pentru a diminua şi alina durerile de cap (63%), fiind de departe preferat de către toate segmentele de populaţie. Următoarele cele mai folosite medicamente la apariţia acestor simptome sunt Paracetamolul (36%) şi Antinevralgicul (32%). Nurofenul (22%) şi Aspirina (21%) completează topul celor mai folosite cinci medicamente în remediul durerilor de cap. Odată cu înaintarea în vârstă, creşte şi preferinţa pentru medicamente cum ar fi antinevralgicul sau aspirina, în timp ce în rândul tinerilor sub 30 de ani, Nurofenul şi-a câştigat o mare popularitate, fiind al doilea cel mai folosit medicament după algocalmin.

Femile, “victimele” durerilor de cap

Mai predispuse unor stări de disconfort generate de durerile de cap sunt femeile, persoanele cu nivel de educaţie scăzut, dar şi persoanele văduve şi cele care locuiesc în mediul rural. Studiul indică şi o legătură puternică între nivelul de trai şi frecvenţa instalării unor astfel de episoade. Cu cât veniturile sunt mai scăzute, cu atât mai mare este şi incidenţa durerilor de cap.

Pentru 46% dintre românii afectaţi cel puţin o dată pe an de dureri de cap, migrene sau cefalee, criza dispare după cel mult o oră, în timp ce pentru mai mult de jumătate durerile dispar în general după câteva ore sau chiar după o zi. Un mediu de lucru prea stresant sau prea monoton, cu termene de predare strânse şi în care relaţiile cu şefii sau colegii sunt mai tensionate se asociază cu o durată mai mare a crizelor.

Stresul şi oboseala, principalii factori

Principalii factori care duc la declanşarea crizelor sunt stresul (pentru 33% dintre cei afectaţi), oboseala (22%) sau supărarea (12%).

Cele mai frecvente simptome asociate durerilor de cap sunt ameţelile (26%), stările de agitaţie (15%), tulburările de vedere (13%), dificultăţile de concentrare (11%), greaţa (11%), lipsa poftei de mâncare (11%) şi afectarea capacităţii motrice (11%). 39% dintre cei intervievaţi nu au semnalat şi alte simptome, ponderea acestui segment fiind semnificativ mai mare în rândul persoanelor tinere, necăsătorite, dar şi în rândul celor care au foarte rar dureri de cap.

Informaţiile provin din studiul Omnibus realizat de GfK România în luna februarie 2010 pe un eşantion de 1.641 de persoane. Rezultatele sunt reprezentative pentru populaţia României în vârstă de 15 ani şi peste.