Pacienții infectați cu virusul COVID-19 sunt tratați cu patru tipuri de medicamente. Mai exact cu Tamiflu, Kaletra, Chloroquine (Plaquenil) și Remdesivir, administrate în funcție de simptomatologie. Adică cei asimptomatici sunt tratați cu Kaletra, în timp cei simptomatici vor fi tratați cu restul medicamentelor, în funcție de cât gravă și de avansată este boala.

Institutul “Matei Balș” a dezvoltat o schemă de tratament pentru comunitatea medicală din România bazată pe cele patru medicamente care au dat rezultate în combaterea noului coronavirus, notează politiknews.ro.

De precizat, însă, este faptul că medicamentele nu se găsesc în farmacii, ci sunt distribuite prin programele naționale de sănătate.

Ce sunt, de fapt, medicamentele folosite în prezent pentru tratarea coronavirusului?

  • TAMIFLU

Tamiflu este un antiviral care a fost folosit în 2013 pentru tratarea cazurilor de gripă aviară și H1N1. Este indicat să fie folosit în primele 48 de ore de la declanșarea infecție pentru a avea mai multe rezultate.

  • KALETRA

Kaletra este un medicament folosit în tratamentul împotriva infectării cu HIV. Este compus, de fapt, din două medicamente – Lopinavir și Ritonavir – care reprezintă o procedură de intervenție și de prevenție împotriva HIV. Lopinavir e cel care acționează împotriva virusului, Ritonavir având de a încetini filtrarea primei substanțe de către ficat pentru a o ține mai mult în organism, mărindu-se posibilitatea de acțiune împotriva virusului.

Acest medicament nu se găsește în farmacii, dar se află pe lista programului național pentru tratarea persoanelor infectate cu HIV.

  • CHLOROQUINE

Chloroquine (Plaquenil, Clorochină, Hidroxiclorochina) este al doilea medicament folosit în lupta împotriva coronavirusului. Chloroquine e, de fapt, utilizat în tratarea malariei. În 2003, medicii au observat că această substanță are efect asupra persoanelor infectate cu SARS, tot un coronavirus. Atunci a fost folosit pe scară largă. Medicii chinezi și-au amintit de Chloroquine și în cazul coronavirusului COVID-19, iar folosirea acestei substanțe dă rezultate.

  • HIDROXICLOROCHINA

Hidroxiclorochina inactivează un receptor din organism sensibil la virus și modifică PH-ul celular. Modificarea PH-ului celular determină inhibarea infectării și răspândirea virusului în organism. Medicamentul are efect în prevenirea răspândirii virusului în celulele organismului.

  • REMDESIVIR

Remdesivir este a treia soluție de tratament împotriva coronavirusului. Din păcate, acest medicament nu este omologat. A intrat în faza de testare pe oameni. A fost folosit pe scară redusă în spitalele din Wuhan, China, dar și în statul Washington, SUA.