Comisia Europeană a livrat a treia tranşă, în valoare de 1,15 miliarde de euro, din împrumutul de 5 miliarde euro pentru România, convenit în mai 2009 ca parte a unui pachet de asistenţă financiară internaţională.

Decizia urmează evaluării pozitive făcute de către executivul UE cu privire la implementarea de către autorităţile române a programului de măsuri convenit în cadrul pachetului de asistenţă multilaterală în valoare de 20 de miliarde euro.

Potrivit CE, măsurile de consolidare fiscală convenite în lunile mai şi iunie au fost implementate potrivit planurilor iniţiale. În plus, autorităţile au luat măsuri suplimentare pentru a compensa efectele reducerii ritmului de creştere economică. În condiţiile actualelor politici economice şi presupunând o execuţie bugetară riguroasă, este de aşteptat ca România să atingă ţintele de deficit convenite pentru 2010 şi 2011, de 7,3% din PIB şi 4,9% din PIB.

‘România rămâne angajată să-şi reducă deficitul sub 3% din PIB în anul 2012. Progrese bune s-au înregistrat şi cu privire la alte reforme din cadrul programului, care sunt o condiţie pentru viitoarele tranşe ale creditului UE. O reformă majoră a pensiilor a fost recent adoptată de Parlament. A fost creat un Consiliu fiscal independent, pentru a consolida cadrul politicii fiscale. Guvernul este angajat să ia măsuri suplimentare pentru creşterea absorbţiei fondurilor UE şi pentru combaterea evaziunii fiscale’, mai menţionează CE.

Potrivit executivului UE, legea salarizării unitare este un element-cheie al legislaţiei care va ajuta la asigurarea faptului că salariile în sectorul public se înscriu pe o cale durabilă.

‘Măsurile luate de România sunt un important pas înainte pentru reluarea stabilităţii macroeconomice şi a poziţiei fiscale durabile. Va fi crucial de acum înainte să se garanteze că măsurile de consolidare fiscală rămân în vigoare şi că efectele lor nu sunt diminuate de alte politici. Mai mult, autorităţile trebuie să continue implementarea riguroasă a reformelor convenite în contextul programului de asistenţă multilaterală’, se mai arată în comunicatul de presă al executivului UE.

SURSA: Agerpres